Blog

HomeIn je glasProefnotitie Pecchenino | Psea 2014 | Piemonte
Proefnotitie Pecchenino | Psea 2014

Proefnotitie Pecchenino | Psea 2014 | Piemonte

Afgelopen zomer was ik Piemonte, het wijnwalhalla van Italië. Tijdens een lunch bij Ristorante Albamare (echt een aanrader als je in Alba bent!) kreeg ik deze mousserende wijn bij mijn voorgerecht uitgeschonken. WOW, ik was zo verrast! Ik heb nog nooit eerder zo’n gastronomische bubbel gedronken. Ik durf zelfs te zeggen dat ik deze wijn liever drink mét dan zonder eten. Het bijzondere aan deze fles is dat het de eerste vintage van deze mooie bubbel betreft!

Het eerste wat opvalt bij het ruiken aan deze goudgele wijn is de complexiteit. Het is een hele intense en volle wijn met aroma’s van noten, honing, toast, gist en bloemen. Een aangenaam mondgevoel, filmend, romig en fris. De Pecchenino Psea is bereid volgens de méthode traditionnelle, oftewel de traditionele methode om mousserende wijnen te maken. Nadat deze wijn is gefermenteerd in stalen tanks, heeft deze ook nog rijping in houten vaten gehad gedurende een periode van zo’n 9 maanden. Hierna is de wijn gebotteld en heeft deze nog voor 3 jaar op gist mogen rijpen.

De naam Psea verwijst naar “Pezzea”. Dat is het gebied waar de wijngaarden met chardonnay en pinot noir zich bevinden. Deze wijngaarden liggen in de gemeente Bossolasco op een hoogte van 700 meter.

Lekker bij

Gerookte of gegrilde vis, risotto en een vleesplankje met ham en salami.