Blog

HomeIn je glasWijn proeven in 3 stappen
Proeverij wijn Verhaar

Wijn proeven in 3 stappen

De wereld van wijn lijkt behoorlijk ingewikkeld. Er zijn ook zoveel verschillende soorten, waardoor je vaak door de bomen het bos niet meer ziet. Je kent vast het gevoel dat je in de supermarkt of in een wijnhandel staat en geen idee hebt welke wijn je moet kiezen. Door proeven, proeven, en nog eens proeven, kom je er steeds beter achter welke wijnen je lekker vindt. Je leert druiven te herkennen en het wordt steeds gemakkelijker om in de winkel een juiste keuze te maken. Nu wordt het pas echt leuk! Maar hoe moet je wijn proeven?

Hoe proef je wijn? - proeftafel bij wijnproeverij

Bij het proeven van wijn doorloop je eigenlijk altijd 3 stappen:

1. Kijken

Kijk goed naar de kleur van de wijn. Het beste bekijk je de kleur van de wijn op een witte achtergrond, bijvoorbeeld een wit tafellaken of een wit velletje papier. Houd je glas daarbij een beetje schuin en let vooral op de rand van de wijn, oftewel daar waar je wijn als eerste het glas raakt. In deze rand kun je de kleur het beste waarnemen. Behalve naar de kleur, kun je ook nog op een aantal andere dingen letten als je naar wijn kijkt. Heeft deze bijvoorbeeld bubbels en zijn de bubbels dan fijn of juist grof? En hoe helder is de wijn? Kun je er doorheen kijken of is deze wat troebel? Ten slotte kun je ook nog letten op de “tranen” in het glas. Hiermee wordt bedoeld dat er een soort van tranen langs je glas naar beneden lopen, nadat je het glas hebt rondgedraaid (walsen). Hoe dikker de tranen die in je glas naar beneden lopen, des te hoger het alcoholpercentage van de wijn is.

2. Ruiken

Ruik eerst even in het glas voordat je de wijn begint te walsen. Probeer te herkennen wat je ruikt. Om het jezelf iets gemakkelijker te maken, kun je gebruik maken van een wijn aromawiel. De aroma’s van wijn worden onderverdeeld in drie categorieën:

  • Primaire aroma’s: deze ontstaan in de druif zelf.
  • Secundaire aroma’s: deze ontstaan tijdens de vinificatie, oftewel tijdens het wijn maken.
  • Tertiaire aroma’s: deze ontstaan tijdens het rijpingsproces op de fles.

In het begin zal het lastig zijn om geuren te herkennen in wijn. Hoe meer je oefent, des te beter je geuren gaat herkennen. Niet iedereen ruikt overigens hetzelfde in een zelfde glas wijn, dit is heel persoonlijk. Het belangrijkste is dat jij voor jezelf gaat herkennen dat bepaalde geuren vaak bij druivenras X horen. Zo weet je steeds beter wat voor wijn je in je glas hebt.

3. Proeven

Neem vervolgens een slok van de wijn en laat deze door je hele mond bewegen. Slurp hierbij ook een beetje lucht naar binnen, want met de zuurstof in je mond proef je de wijn nog beter. Naast smaken, kun je door het proeven van wijn ook iets zeggen over de structuur van wijn. Hiermee doel ik op de zoetheid en de zuurgraad van de wijn, de stevigheid (body) van de wijn en de hoeveelheid tannines.

Als je goed hebt geproefd, kun je de wijn natuurlijk doorslikken. Bij proeverijen zul je echter veel mensen tegenkomen die de wijn na het proeven uitspugen in een spuugbakje. Let na het doorslikken of uitspugen ook nog op de tijd dat de smaak van de wijn in je mond blijft hangen. Oftewel, hoe lang is de afdronk? Het makkelijkst leer je dit jezelf aan (en ga je verschillen ontdekken) door simpelweg het aantal seconden te tellen dat de smaak achterblijft in je mond.

Hopelijk helpen bovenstaande aanwijzingen je op weg. Maar mocht je je hier nog verder in willen verdiepen, dan kan ik zeker het boek Wat proef ik? van Peter van der Meer aanraden. Hierin lees je werkelijk alles wat je wilt weten als je net met het proeven van wijnen begint!
En dan nu… tijd om te proeven!

Hoe proef je wijn? - wijnproeverij thema oostenrijk