Blog

HomeWijn op reisWeingut Steinmühle | Rheinhessen
Axel May - Weingut Steinmuhle

Weingut Steinmühle | Rheinhessen

Op ongeveer 4,5 uur rijden vanaf Utrecht vind je Weingut Steinmühle in Rheinhessen, al jaren mijn favoriete wijnhuis! Ik kom hier al sinds 2015 en de eerste keer was ik meteen verkocht. Inmiddels kom ik hier 1 tot 2 keer per jaar en neem ik elke keer weer de nieuwste jaargangen mee naar huis.

Weingut Steinmühle is een echt familiebedrijf. Sinds 1737 is het wijngoed al in handen van de familie. Tot die tijd was het echter geen wijnhuis, maar een stenen molen, vandaar ook de naam Steinmühle. Sinds 2009 zwaait Axel May, als 11e generatie van de familie, de scepter op het domein.

Het wijnhuis ligt in Osthofen, in de regio Wonnegau in het zuiden van Rheinhessen. Dit is een van de zonnigste en droogste gebieden in Duitsland, wat zorgt voor optimale omstandigheden voor het verbouwen van wijn. Momenteel bezit Weingut Steinmühle zo’n 20 hectare wijngaarden.

Hier hechten ze veel waarde aan authenticiteit en duurzaamheid. Zo worden chemische bestrijdingsmiddelen niet gebruikt. Tevens worden alle druiven met de hand geplukt. Het produceren van de beste wijnen gebeurt volgens dit wijnhuis namelijk vooral in de wijngaarden. Ze geloven er hier dan ook stellig in dat het belangrijk is om zo min mogelijk in te grijpen tijdens het werk in de kelder.

wijnhuis rheinhessen - Wijngaard Weingut Steinmühle

Van gutsweine tot lagenweine

Wat ik zelf heel leuk vind aan dit wijnhuis is dat er een duidelijk onderscheid gemaakt wordt tussen de verschillende wijnen. Er worden als het ware 3 niveaus gehanteerd:

  • Gutsweine: de instap-wijnen van Steinmühle, lekker voor alledag. Deze wijnen zijn als het ware het visitekaartje van het wijnhuis.
  • Ortsweine: de wijnen afkomstig van de beste wijngaarden in de omgeving Osthofen.
  • Lagenweine: de wijnen van een bepaald gedeelte (het beste deel!) van de beste wijngaarden. Deze wijnen zijn dus afkomstig van een wijngaard met bijzondere eigenschappen, bijv. een historische waarde of een specifiek (micro-)klimaat. Tevens zal de opbrengst van de oogst hier altijd wat minder zijn, omdat de druiven zeer zorgvuldig worden geselecteerd.

Zelf heb ik van alle drie de wijn klasseringen wel een aantal wijnen in huis. Zo is bijvoorbeeld de Riesling trocken, een gutsweine, al jaren mijn eigen huiswijn! Sinds mijn eerste kennismaking met Steinmühle, heb ik deze wijn altijd in huis. Althans, soms ben ik net iets te vroeg door mijn voorraad heen. Dat is dan altijd weer een goed excuus om een nieuw wijntripje te plannen!

Daarnaast heb ik een aantal ortsweine in huis, in mijn geval de Osthofener Weißburgunder, de Osthofener Grauburgunder en de Osthofener Pinot Noir (deze laatste heb ik zonder etiket, want die had hij nog niet geplakt tijdens mijn laatste bezoek). Persoonlijk vind ik deze ortsweine met name hele lekkere wijnen om te combineren met eten. Al is de pinot noir ook wel fijn tijdens een avondje thuis op de bank.

Van de lagenweine heb ik de Auf Dem Schnapp Riesling en de Weißburgunder Réserve in mijn wijnkast liggen. Deze laatste betreft een eerste botteling en hier zijn slechts 600 flessen van gemaakt. Het bijzondere is dat ik de wijn in januari 2018 ook al heb mogen proeven, toen deze nog in het vat zat. De wijn was toen nog niet helemaal klaar en is uiteindelijk in augustus 2018 gebotteld. Echt een hele mooie gastronomische wijn!

wijnhuis rheinhessen - Wijnproeverij Weingut Steinmühle

Na het proeven kun je lekker blijven slapen

Leuk weetje over dit wijnhuis is dat er ook een hele fijne B&B bij zit, Gästehaus Steinmühle! Ze hebben hier 2 studio’s en 7 kamers met allemaal een andere druivennaam. En in de ochtend verzorgen ze een heerlijk ontbijt. Ook in de avond kan voor eten gezorgd worden, je krijgt dan een plank vol lekkere kaasjes en vleeswaren (ik kan het je aanraden!). Overigens ligt Osthofen ook perfect op de route naar diverse wintersport bestemmingen in Oostenrijk. Dus mocht je een tussenstop fijn vinden, dan is dit je plek!