
Wat zijn de belangrijkste druivenrassen voor het maken van wijn?
Zonder druiven, geen wijn! Daarom lijkt het me niet meer dan logisch om ook een blog te wijden aan de druif. Want hoeveel druivenrassen zijn er nu eigenlijk? En wat zijn de belangrijkste druivenrassen voor het maken van wijn?
Hoeveel druivenrassen zijn er?
Er bestaan meer dan 5000 verschillende druivenrassen over de hele wereld. Hoeveel het er precies zijn, weet echter niemand. Dat komt doordat er voor deze duizenden druivenrassen wel 40.000 verschillende namen bestaan. Zo zijn er allerlei namen voor hetzelfde druivenras. De naam is afhankelijk van het land of de regio waar de druif wordt verbouwd. Om het nog ingewikkelder te maken worden soms juist dezelfde namen gebruikt voor verschillende druivenrassen. Ook dat hangt weer af van de locatie waar de druif wordt verbouwd.
Daarnaast zijn er nog druivenrassen die meestal alleen onderdeel van een blend uitmaken. Een blend (ook wel assemblage genoemd) is een wijn die gemaakt is van meerdere druivenrassen. Om deze redenen is het exacte aantal druivenrassen in de wereld dus niet bekend. Wat we wel weten is dat slechts enkele tientallen druivenrassen op (zeer) grote schaal worden verbouwd en een grote internationale naamsbekendheid hebben.



Van welke druiven maken we wijn?
Het is goed om te weten dat men het in de wijnwereld altijd heeft over blauwe druiven. Ook al drinken we rode wijn, over rode druiven wordt niet gesproken. De belangrijkste druivenrassen voor het maken van rode wijn zijn Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Gamay, Grenache, Merlot, Nebbiolo, Pinot Noir, Syrah, Tempranillo en Zinfandel. De ene druif is kruidig, terwijl de andere druif juist een wat meer fruitige wijn geeft.
De belangrijkste druiverassen voor het maken van witte wijn zijn Chardonnay, Chenin Blanc, Gewürztraminer, Muscat, Pinot Blanc, Riesling, Sauvignon Blanc en Sémillon. Wijnen van deze druiven zul je dan ook regelmatig in de supermarkt of wijnhandel tegenkomen. Vaak wordt een onderscheid gemaakt tussen strakke en volle witte wijnen. Of tussen frisse en rijke, complexe wijnen.
Voor rosé wijnen bestaan geen aparte druivenrassen. Er bestaan rosé wijnen die een mix zijn van blauwe en witte druiven, maar dat is niet gebruikelijk. Rosé wijnen worden bijna altijd gemaakt van enkel blauwe druiven. Maar hoe komen ze dan aan zo’n licht kleur? Heel simpel eigenlijk. De kleur ontstaat door de schilletjes. De schillen van blauwe druiven worden geperst en gisten voor korte tijd mee met de wijn. Net zo lang totdat de wijn de juiste kleur heeft. Daarna worden de druivenschillen uit de wijn gezeefd en zo blijft er een mooie rosé wijn over.

Door de grote hoeveelheid aan druivenrassen en druivennamen, ben je misschien al snel het overzicht kwijt. Maar als je de belangrijkste druiven wat beter leert kennen, maakt dat je zoektocht naar een lekkere wijn absoluut een stukje eenvoudiger. Dit leer je eigenlijk alleen door veel en bewust te proeven. En ik kan je verzekeren… het drinken van een glas wijn wordt nog zóveel leuker als je persoonlijke smaak zich verder ontwikkelt!