Blog

HomeIn je glasProefnotitie Staete Landt | Duchess 2014 | Marlborough
Proefnotitie Staete Landt Duchess 2014

Proefnotitie Staete Landt | Duchess 2014 | Marlborough

Tijdens een proeverij van wijnkoperij Okhuysen ontdekte ik de wijnen van de Nederlander Ruud Maasdam. Hij emigreerde in 1996 naar Nieuw-Zeeland om zijn eigen wijndomein te starten: Staete Landt. Jaren geleden als beginnend wijndrinker was ik al snel fan van wijnen uit Marlborough, Nieuw Zeeland. Stuivend in je glas en een enorme explosie van smaken. In de loop der jaren is dat echter minder geworden en ben ik wijnen uit de oude wereld meer en meer gaan waarderen. De wijnen van Staete Landt waren dan ook een verrassing voor mij. Niet de ‘standaard’ Marlborough wijnen zoals je deze vaak tegenkomt, maar wijnen met een eigen stijl. Heel gastronomisch ook en dat kan ik waarderen! Vandaar bij deze mijn proefnotitie van de Staete Landt Duchess wijn.

De Duchess wijn van Staete Landt is gemaakt van 100% sauvignon blanc. De wijn is opvallend rijk en complex. Heel lichtgeel van kleur en in de neus herken ik nootachtige tonen, tropisch fruit en citrus. Vooral passievrucht en grapefruit vind ik sterk aanwezig. Daarnaast ook wat ananas, boter en vanille. Deze volle wijn is mooi in balans en perfect te combineren met een lekker gerecht. Leuk weetje is trouwens dat de Duchess wijn een experimentele stijl sauvignon is, waarbij de hand geplukte druiven volledig op oude Frans eiken vaten hebben gerijpt.

Lekker bij

Gebakken of gegrilde vis met een volle saus, bij coquilles of in combinatie met volle kazen en geitenkaas Zelf heb ik deze wijn ook wel eens geschonken bij een vegetarisch gerecht, namelijk tortellini van knolselderij, gevuld met een crème van knolselderij en witte chocolade, op een bedje van grapefruit met gedroogde olijven.

Waar te koop?

Heb je op basis van mijn proefnotitie ook zin gekregen in deze wijn van Staete Landt? De wijn is in Nederland te koop bij wijnkoperij Okhuysen voor € 16,95 per fles.