
Recept: Pasta vongole
Vorig jaar zomer was ik op vakantie in Catalonië, in de buurt van Barcelona. Er werd uiteraard veel gegeten bij verschillende lokale restaurants. Zo ook bij Mirko Carturan in Caldes de Montbui. Een klein restaurantje waar slechts plek is voor 22 gasten. Bij dit restaurant was ik zó onder de indruk van de pasta vongole, dat ik besloot om de chef om zijn recept te vragen. Overigens komt de chef oorspronkelijk uit Piemonte in Italië. Misschien dan ook niet geheel onverwacht dat hij zo’n fantastische pasta op tafel zet! Gelukkig deelde hij zijn recept van pasta vongole met alle liefde. Sindsdien staat dit gerecht regelmatig bij ons op tafel en het is elke keer weer genieten.
Ingrediënten voor 4 personen:
- 320 gram spaghetti
- 32 vongole schelpen (je kunt hier ook kokkels voor gebruiken)
- 1 ui (gesnipperd)
- 2 teentjes knoflook (gehakt)
- 3 rijpe tomaten (gepeld en gehakt)
- 1 glas witte wijn
- 1,5 eetlepel gehakte peterselie
Bereiding:
- Kook de pasta in ruim kokend water met veel zout.
- Fruit de ui en knoflook en voeg de gehakte tomaat toe. Laat dit geheel kort reduceren.
- Voeg op hoog vuur de vongole schelpen toe, bak deze kort mee en blus af met de witte wijn. Laat het geheel nu weer reduceren en breng op smaak met peper, zout en peterselie.
- Voeg de gekookte pasta toe en voilà! De pasta is klaar om geserveerd te worden.
Wijntip
Pasta vongole is een van de fijnste pastagerechten die ik ken. Hierbij past een stevige witte wijn met mineralige tonen. Een wijn die het goed doet met schelpdieren, maar tegelijkertijd ook op kan tegen de stevige textuur van pasta. Kies een witte wijn die uit je glas stuift, zoals een albarino uit Spanje. Andere opties bij de pasta vongole zijn een mooie Chablis (chardonnay uit de Bourgogne), een Italiaanse verdicchio, of een pinot grigio, bij voorkeur uit Alto Adige in het noorden van Italië.
Ben je meer van de bubbels? Ook dan zit je goed bij dit gerecht! Een droge mousserende wijn is namelijk ook een mooie combinatie met pasta vongole, net als een frisse rosé. Zo dronk ik bij dit gerecht zelf al eens de Pizzicato frizzante rosé van Mas Comtal uit de Penedès en het was heerlijk!