Blog

HomeWijn op reisWijnhuis Parés Baltà | Penedès
Pares Balta wijn proeverij

Wijnhuis Parés Baltà | Penedès

Als Diederik en ik op zomervakantie gaan, zoeken we eigenlijk altijd wel een mooi wijngebied uit waar we met de auto naar toe kunnen rijden. De Penedès is ver rijden (vanaf Utrecht ruim 1500 km), maar met een tussenstop in Frankrijk is dat prima te doen! Eind augustus bezochten we voor de tweede keer Parés Baltà, een echt familie wijnhuis in de Penedès.

De traditie van dit huis gaat helemaal terug naar 1790, maar de familie Cusiné zit boordevol nieuwe ideeën! Het maken van de wijnen ligt in handen van twee vrouwelijke wijnmakers: Elena en Marta, beiden afgestudeerd in oenologie. Zij zijn de echtgenotes van de broers Joan en Josep, de huidige generatie van de Cusiné familie.

Parés Baltà ligt in Pacs del Penedès, een dorpje midden in de Penedès, oftewel in de wijnstreek net ten zuiden van Barcelona. Alhoewel de regio vooral beroemd is vanwege het produceren van cava, worden in dit gebied ook hele mooie stille wijnen gemaakt. Parés Baltà is zo’n wijnhuis in de Penedès die dat heel goed doet!

Wijnen Parés Baltà

De familie bezit ruim 200 hectare aan wijngaarden en de hoogtes daarvan lopen behoorlijk uiteen; van 170 tot 750 meter boven zeeniveau. Hierdoor hebben ze te maken met diverse bodemsoorten en microklimaten, welke de wijnen elk een eigen karakter meegeven. In de lager gelegen gebieden vind je vooral cabernet sauvignon, merlot en syrah. De hoogst gelegen wijngaarden, waar het wat koeler is, zijn aangeplant met sauvignon blanc, gewürztraminer en pinot noir.

Bij Parés Baltà wordt volledig organisch en biodynamisch gewerkt. Zo hebben ze hun eigen schapen om de wijngaarden te bemesten en bijen om de wijnstokken te bestuiven.

Niet alleen in de Penedès

Deze wijnfamilie zit niet stil! Ze bezitten niet alleen een wijnhuis in de Penedès, maar ook in andere gebieden van Spanje. In 2003 zijn ze gestart met een nieuw wijnproject in Priorat. Hier worden wijnen gemaakt onder de naam Gratavinum. De naam is een samenvoeging van Gratallops, het dorp waar het wijnhuis is gevestigd, en Vinum, Latijns voor wijn. Priorat is een uitdagend wijngebied met een wild en ruig landschap, maar ik ben onder de indruk van wat ze produceren!

Wijnen Priorat en Ribera del Duero

Twee jaar na Priorat is men ook gestart met een project in Ribera del Duero. Hier bezit de familie een paar hectare wijngaarden. Er worden in totaal 3 rode wijnen van gemaakt. Al deze wijnen zijn van 100% tinto fino, de lokale naam voor de tempranillo druif.

De wijnen

Voor een tasting van de wijnen kun je altijd binnenlopen bij dit wijnhuis! Ze bieden je hier verschillende proefmogelijkheden. Zo kun je kiezen voor een proeverij van alle cava’s, een selectie witte wijnen, een selectie rode wijnen of een mix van dat alles. Als je ook graag een rondleiding wilt door de wijngaarden en een kijkje in de kelders wilt nemen, is het wel slim om van tevoren even een afspraak te maken.

Zoals ik al eerder schreef, bezocht ik Parés Baltà nu voor de tweede keer. De eerste keer dat ik hier was, is inmiddels alweer drie jaar geleden. Het is grappig om te merken dat je smaak zich door de jaren heen ontwikkelt. Drie jaar geleden was ik erg onder de indruk van de ‘instapwijnen’ van dit huis, waaronder de Blanc de Pacs. Over mijn ervaring met deze wijn schreef ik al eerder een proefnotitie. Deze keer kon ik de meer complexe wijnen juist erg waarderen. Ik merk ook dat ik tegenwoordig veel meer oog heb voor wijnen die ik goed kan combineren met eten. Bij Parés Baltà verdelen ze de wijnen in 4 categorieën:

  1. Cava: dit spreekt voor zich, de mousserende wijnen.
  2. Origen: jonge, frisse en fruitige wijnen voor alledag, de ‘instappers’.
  3. R-Evolution: wijnen gemaakt van traditionele druiven uit de Penedès regio, zoals Xarel·lo, Garnatxa en Merlot.
  4. Microcuvées: wijnen met karakter, waarin je het terroir proeft. Tevens zijn dit wijnen met beperkte oplage en alleen geproduceerd in de beste jaren.

Proeven!

Wij proefden tijdens onze tasting zowel cava, witte wijn en rode wijn. Florence werkt al een aantal jaar bij Parés Baltà en vertelde vol enthousiasme over het domein en het wijnmaken. Ze liet ons de verschillende flessen wijn eerst blind proeven, zodat we onbevooroordeeld de smaken van de wijnen konden ervaren. Na het proeven onthulde ze de wijnen en ik moet toegeven dat ik meerdere keren ben verrast.

De Blanca Cusiné cava is zo’n verrassing! Een waanzinnige cava, maar wel eentje om een hapje bij te eten. Ook de Cosmic wijn vind ik een vermelding waard. Dit is namelijk een blend van xarel·lo en sauvignon blanc. Ook al bevat de wijn slechts 15% sauvignon blanc, deze deed mij best wel denken aan een frisse en stuivende sauvignon blanc uit Nieuw Zeeland. Een tweede witte wijn die ik nog wil benoemen is de Electio. Dit is een wijn van 100% xarel·lo en met houtrijping. Bij het blind proeven van deze wijn dacht ik echt dat er een chardonnay in mijn glas zat. Nooit gedacht dat een xarel·lo daar zo dicht bij in de buurt kon komen! Van de rode wijnen is de Hisenda Miret mijn favoriet, een 100% garnatxa. Dit is een jonge rode wijn uit 2017, welke 5 maanden hout heeft gehad. Behalve geuren en smaken van kruiden en kersen, vind ik deze wijn ook behoorlijk aards.

Ben je van plan om de Penedès te bezoeken? Overweeg dan zeker een bezoekje aan Parés Baltà. Het is zo mooi om te zien met hoeveel passie ze hier wijnen maken. Ik kan je dit wijnhuis in de Penedès (en de wijnen!) zeker aanraden!