Blog

HomeWijn op reisOntspannen wijnreis in de Elzas

Ontspannen wijnreis in de Elzas

Je wilt er even tussenuit. Op vakantie voor een lang weekend, op rijafstand van Nederland, naar een plek waar je lekker kunt eten en wijnhuizen kunt bezoeken. Heb je al wel eens aan een wijnreis naar de Elzas in het noorden van Frankrijk gedacht? Met de bekende Route des Vins (Elzasser wijnroute)?

Vanuit Utrecht is het zo’n 6 uur rijden naar de Elzas. Om eerder in de vakantiestemming te komen, kun je natuurlijk besluiten de reis over twee dagen te verdelen. Precies halverwege de route bevindt zich namelijk het Ahrdal, één van de kleinste wijnstreken van Duitsland. Dit gebied staat bekend om haar extreem steile hellingen waarop de wijnranken groeien. Er worden vooral veel rode wijnen gemaakt, met name Spätburgunder.

Vanuit de Ahr is het nog maar een paar uurtjes rijden voordat je de grens met Frankrijk passeert en arriveert in de Elzas. Helemaal in het noorden van de Elzas begint de bekende ‘Route des Vins’, een route van zo’n 170 km tussen de wijngaarden langs alle belangrijke wijndorpen. Een tijdje geleden was ik een paar dagen op wijnreis in de Elzas, waar we een bezoek brachten aan onderstaande wijnhuizen.

Wijnproeverij Domaine Loew

Domaine Loew

Het domein ligt helemaal in het noorden van de wijnroute, wellicht een beetje uit de richting zelfs, en is wat minder bekend. Het blijkt echter een onvervalste Geheimtipp! Domaine Loew is een familiedomein, waarbij de druiven vroeger altijd verkocht werden aan een coöperatie. Sinds 1996 heeft Etienne Loew de leiding overgenomen en hij besloot om zelf weer wijnen te gaan produceren, op biologische wijze. Tijdens ons bezoek aan het domein was de botteling van nieuwe wijnen in volle gang, maar Etienne nam de tijd om zijn passie aan ons over te brengen. Met een aantal mooie flessen Riesling en Muscat zetten we onze reis voort naar de gîte die we voor deze trip hebben gehuurd.

Wijnproeverij Gustave Lorentz

Gustave Lorentz

Op loopafstand van de gîte bevindt zich het domein van Gustave Lorentz, midden in het centrum van het pittoreske Bergheim. Een modern complex met een mooi proeflokaal. Ze zijn hier absoluut niet zuinig als het op proeven aankomt, werkelijk alles mag geproefd worden! Zo proefde ik hier een waanzinnig lekkere Grand Cru; de Riesling Grand Cru Altenberg! De druiven hiervoor worden pas in november geoogst en deze krachtige kruidige, en zelfs een beetje rokerige, wijn is tot wel 20 jaar te bewaren. Aangezien Bergheim een prachtig bewaard middeleeuws stadje is, kan ik je een bezoek aan deze plaats sterk aanbevelen. Ga dan ook zeker even langs bij Gustave Lorentz!

Wijnproeverij Sylvie Spielmann

Domaine Sylvie Spielmann

Even verderop bevindt zich Domaine Sylvie Spielmann. Wat een passie voor haar vak heeft deze vrouw! Vooraf even gebeld en we mochten direct langskomen voor een proeverij. Heel bijzonder als je het terrein op rijdt, wat meer industrieel aandoet dan dat je er een wijnhuis zou verwachten. Aangezien de koelkast stuk is, komt ze met een karretje met ruim 30 wijnen de proefruimte ingereden. Als Sylvie eenmaal begint te praten over haar wijnen, is ze niet meer te stoppen. Steeds haalt ze er weer een nieuwe fles wijn bij, die we ook zeker moeten proeven! En zo gebeurt het, dat ik hier mijn oudste wijnen ooit proef; uit 1989, 1993 en 1995. Zo bijzonder, wat een beleving! Nu moet ik wel toegeven dat deze wijnen in de loop der jaren wat milder van smaak zijn geworden. Het écht kruidige is er wel van af. Daarentegen zijn de wijnen zelfs na al die tijd nog steeds sappig en vol van fruitaroma’s. De wijnen van dit domein zijn wel iets duurder vergeleken met bijvoorbeeld Gustave Lorentz, maar alleen de beleving is het al waard. Sylvie Spielmann staat trouwens bekend om het bewaarpotentieel van haar wijnen. Zo ongeveer alles wat we proeven kan nog heel wat jaren blijven liggen. Met een paar doosjes wijn in de auto zit dit bezoek er helaas op, maar aan deze inspirerende vrouw zal ik nog lang terug denken!

Domaine Trimbach

Ondanks dat Domaine Trimbach een zeer bekende naam is in de Elzas, behorend tot de absolute top, wist dit domein me niet te overtuigen. Als je het wijnhuis binnenkomt, krijg je vrijwel direct een prijslijst onder je neus geduwd met de vraag welke wijnen je wilt proeven. Misschien hebben we pech gehad en kwamen we niet op het juiste moment binnen. Maar dit domein gaf mij geen welkom gevoel en hier ging weinig passie van uit. Uiteraard was ik toch nieuwsgierig, dus heb ik een aantal wijnen geproefd. De hoop dat er toch een topper tussen zou zitten, bleef helaas uit. Vergeleken met andere wijnhuizen die ik in de Elzas bezocht, vond ik met name de prijs-kwaliteit verhouding bij dit huis wat scheef. Hierbij moet ik wel benoemen dat ik er voor heb gekozen om wijnen tot 20 euro te proeven. Wellicht dat de toppers zich in de hogere prijsklassen bevinden. Mijn persoonlijke uitdaging blijft echter toch om pareltjes te ontdekken in de wat lagere prijsklassen.

Wijnreis Elzas - uitzicht over de wijngaarden

Helaas heb ik tijdens mijn korte trip aan de Elzas nog lang niet alle interessante wijnhuizen kunnen bezoeken. Dit maakt dat ik nu alweer een lijstje klaar heb liggen voor een volgende wijnreis! Bovenaan mijn lijstje staan onder andere de domeinen Rolly-Gassmann, Marcel Deiss, Mittnacht Freres en Fernand Engel. Wellicht dat november een mooie tijd is om terug te gaan, aangezien Sylvie Spielmann dan haar jaarlijkse diner organiseert. Een chefkok bereidt dan culinaire hoogstandjes passend bij haar wijnen.

No Comments

POST A COMMENT