
Mas Jullien | Wijnhuis in de Languedoc
Van het dorpje Jonquières heb je vast nog nooit gehoord. In dit plaatsje in het zuiden van Frankrijk wonen dan ook nog geen 500 inwoners. Toch vind je hier wel één van de beste wijnproducenten uit de Languedoc: Mas Jullien. Mas Jullien is een wijnhuis in de Languedoc en zeker één van de meest bijzondere wijnhuizen die ik afgelopen jaar heb bezocht. Aankomende zomer ga ik hier mijn wijnbestelling ophalen. Althans, als we dan weer veilig op vakantie mogen naar het buitenland natuurlijk. Hoe dit precies zit, vertel ik je graag!
35 jaar Mas Jullien
Opgroeiend in de wijngaarden van zijn ouders, zag Olivier Jullien dat grote wijnproducten het gebied steeds verder overnamen en goedkope wijnen gingen produceren. De jonge generatie had steeds minder interesse in de wijnbouw, maar Olivier zag potentie in wijnen uit deze regio. Na zijn studie oenologie begon hij zo’n 35 jaar geleden, in 1985, zijn eigen wijnhuis in de Languedoc. Hij bezit in totaal 23 hectare aan wijngaarden, verdeeld over verschillende terroirs binnen de appelatie Terrasses du Larzac.
Oliver heeft heel veel geexperimenteerd op het gebied van wijn maken. Hij is altijd op zoek naar vernieuwing en verbetering. Qua wijngaarden richt hij zicht alleen nog op de beste percelen. Elk perceel heeft zijn eigen kartakter door verschillen in hoogte, wind en de nabijheid van een rivier. Zijn rode wijn ‘Mas Jullien’ gemaakt van syrah, carignan en een beetje mourvèdre, heeft grote bekendheid verworven. Maar Olivier maakt ook fantastische witte wijn die lange tijd kan rijpen. Deze wijn maakt hij van carignan blanc en chenin blanc. Olivier was de eerste wijnmaker in de regio die chenin blanc heeft aangeplant. Al zijn harde werken is in 2013 beloond met een klassificatie van drie sterren (wereldklasse producent) in Le Guide des Meilleurs Vins de France; dé wijngids van Frankrijk.

Hoe zit het met de appelatie Terrasses du Larzac?
Terrasses du Larzac is pas sinds 2014 officieel erkend als zelfstandige appelatie. Olivier Jullien heeft hier met zijn wijnen een belangrijke rol in gespeeld, waarbij hij duidelijk voor kwaliteit in plaats van kwantiteit koos. Terrasses du Larzac ligt ten noordwesten van Montpellier en het is hier zo steil dat de wijnstokken op terrassen zijn aangeplant. Makkelijk te onthouden met zo’n naam voor de appelatie 🙂
De bodems in Terrasses du Larzac zijn heel divers. Met name kalksteen en klei kom je hier veel tegen. In dit gebied maakt men vooral rode wijnen. Grotendeels van de druivenrassen cinsault, grenache noir, carignan, syrah en mourvèdre. Om de kwaliteit van zijn wijnen naar een hoger niveau te brengen werkt Mas Jullien volledig biodynamisch. Olivier gelooft in de diversiteit van de natuur en werkt in de wijngaarden op basis van de stand van de maan. Wat ik persoonlijk erg mooi vind, is dat in zijn wijngaarden ook diverse bomen en planten te vinden zijn. Olivier heeft deze aangeplant voor een optimale balans in de bodem. Ook olijfbomen zijn in de wijngaarden te vinden. Hiervan maakt de familie olijfolie voor eigen gebruik.

Een kijkje in het domein
Na een afspraak te hebben gemaakt, waren Diederik en ik welkom bij Mas Jullien. We hadden inmiddels al best wel wat domeinen in de buurt bezocht, maar dit wijnhuis in de Languedoc stond hoog op ons lijsje. Tegen onze verwachtingen in, valt het wijnhuis eigenlijk helemaal niet op als je aan komt rijden. De rondleiding daarentegen overtrof al onze verwachtingen. Er werd uitgebreid de tijd voor ons genomen, ondanks dat ze middenin de oogstperiode zaten. Wat ik overigens top vond! Nu kon ik het hele oogstproces van dichtbij meemaken. Hoe de druiven binnen worden gereden en met de hand worden gesorteerd. Om vervolgens voor de eerste zeven tot twaalf dagen in een betonnen tank te worden gestort.


Bij de rode wijnen worden eerst de steeltjes volledig verwijderd en de slechte druiven worden bij het sorteren weggegooid. Zoals op de foto hierboven te zien, gaan de rode druiven vervolgens dus eerst een aantal dagen in betonnen tanks. Daarna gaan ze in kleine houten vaten en vervolgens in grote houten vaten. Als laatste gaat de wijn over naar enorme RVS tanks, die worden aangesloten op de flessenvulmachine.
Witte druiven worden hier direct geperst en gaan daarna altijd in houten vaten. Voor de rosé wijnen gebruikt men betonnen vaten. De vorm van deze betonnen vaten is beter voor rosé, want zo kunnen ze goed in de wijn roeren. Ook geeft het enige smaak af aan de rosé wijn. RVS geeft helemaal geen smaak af, terwijl hout in dit geval teveel smaak af zou geven.
Kopen zonder proeven
Na een rondleiding op het domein verheugden we ons al op de wijnen die we daarna zouden gaan kopen. Maar wat bleek… Alles was al verkocht! Sinds het domein is opgericht is dit vrijwel altijd al de situatie geweest. Alle wijnen zijn elk jaar direct uitverkocht.
Er is één uitzondering, namelijk de rode wijn ‘Les Derniers Etats d’Ame’. Deze wijn is wel te proeven én te koop tijdens een bezoek aan het domein. Olivier had deze wijn jaren geleden gemaakt en wilde er daarna mee stoppen. Zijn vaste klanten bleven echter om de wijn vragen. Daarom besloot hij de wijn te blijven maken, maar elk jaar met andere druiven. De wijn is ook geschikt om nu te drinken, terwijl alle overige wijnen bewaard kunnen worden. ‘Les Derniers’ betekent ‘de laatste’, en zo maakt Olivier deze laatste wijn elk jaar weer.
Wil je toch wat wijnen van Mas Jullien kopen? Dan kun je elk jaar in januari/februari je bestelling plaatsen, waarna je de wijnen in de loop van dat jaar kunt ophalen. Zo ontving ik deze week per post de bestellijst. En dan nog kun ik het niet heel bont maken, want bijna alle wijnen hebben een bestellimiet van maximaal 6 of 12 flessen.
En vergeet niet dat de wijnen van Mas Jullien bekend staan om hun enorme bewaarpotentieel. Zowel de witte wijn als de verschillende rode wijnen kun je met gemak vele jaren bewaren. Dus de wijnen die je nu koopt, kun je misschien pas over 5 of zelfs 10 jaar proeven. Een beetje geduld heb je dus wel nodig bij dit wijnhuis in de Languedoc. Toch kan ik niet wachten om mijn wijnen komende zomer op te gaan halen. Alleen om ze in mijn wijnkast te kunnen leggen, is al een klein feestje!

De wijnen van Mas Jullien zijn zoals gezegd moeilijk verkrijgbaar, maar in Nederland verkoopt Pasteuning Wines & Spirits wat flessen (indien op vooraad).