
Mas d’Alezon | Wijnhuis in de Languedoc | Faugères
Afgelopen zomer bracht ik een bezoekje aan Mas d’Alezon, een wijnhuis in Faugères, oftewel een appellatie in de Languedoc. In 2020 heb ik ook al wat wijnhuizen bezocht in dezelfde regio, waaronder Mas Jullien, Domaine Senat en Mas Champart. Dit keer lag ons vakantiehuisje echter iets noordelijker en aangezien de Languedoc-Roussillon het grootste wijngebied van Frankrijk is, heb ik weer compleet nieuwe wijnhuizen kunnen bezoeken. Met zo’n enorme hoeveelheid wijnhuizen in de buurt is het vooral de vraag waar we naar toe gaan (en welke wijnhuizen we dus helaas overslaan). Na wat zoekwerk online en met behulp van Le Guide des meilleurs vins de France, kwam Mas d’Alezon in beeld. Op slechts 10 minuten rijden van ons vakantiehuisje in Roujan (wat overigens ook een aanrader is voor rustzoekers!).
Moeder en dochter aan het roer
Mas d’Alezon wordt gerund door Catherine Roque. Ze was architect van beroep, maar besloot in de jaren ’80 om wijnen te gaan verbouwen en werd eigenaar van Domaine de Clovallon in Bédarieux. Ze plantte hier vooral pinot noir; vrij ongebruikelijk voor deze regio. Een aantal jaren later, in 1997, nam Catherine een aantal ‘vergeten’ wijngaarden over in Faugères. Dit zijn ook meteen de hoogst gelegen wijngaarden in de hele appellatie. Bij Mas d’Alezon wordt biodynamisch gewerkt en Catherine gebruikt alleen natuurlijke gisten. Oogsten gebeurt met de hand. Domaine de Clovallon wordt tegenwoordig overigens niet meer gerund door Catherine zelf, maar door haar dochter Alix. Wel werken moeder en dochter natuurlijk nog veel samen, waardoor ik ook de wijnen van Domaine de Clovallon heb kunnen proeven tijdens mijn bezoek aan dit wijnhuis in Faugères.
Weinig hout, want pure smaken staan voorop
Qua wijnbereiding is Catherine duidelijk. Ze wil pure smaken! Om die reden werkt ze ook steeds minder met hout als het gaat om de wijnopvoeding. Waar ze heel blij mee is, is dat ze een amfoor onder de grond heeft waar de wijn in kan worden opgeslagen. De bedoeling is dat er nog een tweede amfoor bij gaat komen. Hiernaast werkt ze nog met beton, rvs tanks en toch nog een aantal houten vaten.



Champagne zonder bubbels
Na een korte rondleiding is het tijd om te proeven! We beginnen met wit, zowel van Domaine de Clovallon als van Mas d’Alezon. De witte wijn van Domaine de Clovallon is een bijzondere blend van pinot noir en riesling. Hier noemen ze het ook wel een champagne zonder bubbels. Catherine maakt slechts één witte wijn en dat is de Cabretta. Deze wijn bestaat uit een blend van roussanne, grenache blanc, grenache gris en clairette. De clairette wordt apart gefermenteerd, terwijl de andere druiven met elkaar worden vermengd. Het is een heel lekkere frisse wijn met aroma’s van kruiden, venkel, zoethout en anijs. Zowel de 2020 als de 2019 kwamen op tafel. Mooi om te proeven is dat de wijn wat ronder na verloopt van tijd.


Rode wijnen om te bewaren
Rode wijnen zijn er wat meer. We beginnen met drie wijnen met Domaine de Clovallon, waaronder twee pinot noirs van verschillende percelen. Ze zijn heel verschillend, waarbij de ‘Clovallon’ meer verfijnd is en de Les Pomarèdes’ meer aards. Een andere opvallende wijn is de krachtige en boerse ‘Les Indigènes’. Deze wijn is afkomstig van een heel klein perceel waarbij sommige wijnstokken meer dan 200 jaar oud zijn. Ze zijn zelfs nog uit de pre-phylloxera periode, dus de periode aan het einde van de 19e eeuw toen de druifluis heel veel wijnstokken in Europa schade toebracht. De ‘Les Indigènes’ is daarnaast heel bijzonder omdat het een blend is van wel 10 of 15 druivensoorten, maar niemand weet welke druiven het precies zijn.
Catherine zelf maakt twee rode wijnen: Le Presbytère en Montfalette. De Presbytère bestaat uit cinsault (ook wel de pinot noir van de Languedoc genoemd), lledoner pelut en carignan. Lledoner pelut is een druif die eigenlijk alleen voorkomt in de Languedoc en in Catalonië (Spanje). Deze druif staat bekend om zijn aroma’s van menthol. De carignan is ook deze wijn toegevoegd om wat meer structuur te geven en daarnaast krijgt de wijn wat meer tannines. De Montfalette wijn is een blend van voornamelijk mourvèdre en een beetje syrah en grenache. Beide heerlijke wijnen die wel 10 jaar bewaard kunnen worden. Ze liggen nu dan ook lekker te rusten in mijn wijnkast 🙂


Het was jammer dat de tijd zo snel voorbij ging, want Catherine Roque is een supervriendelijke vrouw. Ze is bescheiden en kan heel geamuseerd vertellen. Niet alleen haar passie voor wijn is overduidelijk, maar ook haar liefde voor en betrokkenheid bij het wijnhuis van haar dochter Alix. Kortom: ben je in de Languedoc, ga dan zeker even langs bij Mas d’Alezon, inmiddels een van mijn vaste wijnhuis tips in Faugères (of bij het domein van haar dochter natuurlijk :)).