Blog

HomeWijn op reisMas Comtal | wijnhuis in de Penedès
Wijngaarden Mas Comtal Wijnhuis Penedes

Mas Comtal | wijnhuis in de Penedès

Al jaren behoort Mas Comtal tot mijn lievelingswijnhuizen. Het is dan ook de hoogste tijd om jullie hier meer over te vertellen in deze blog. Mas Comtal is een wijnhuis in de Penedès en mijn eerste kennismaking met dit huis was tijdens een vakantie in 2016. Diederik en ik proefden zo ongeveer alle wijnen die hier gemaakt werden en namen een mooie selectie mee naar huis. Eenmaal thuis bleven de wijnen ons verrassen. Zo is (nog steeds) de rosé van dit wijnhuis de beste rosé die ik ken. En de Petrea Chardonnay is magisch!

Toen onze vakantie afgelopen zomer opnieuw naar de Penedès ging, kon ik dan ook niet wachten om dit wijnhuis weer te bezoeken. We werden hartelijk ontvangen door Marta met een verfrissend glaasje cava. Marta is de dochter van de eigenaar en alweer de 16e generatie van deze wijnmakersfamilie.

Mas Comtal bezit ongeveer 40 hectare organische wijnstokken en ligt in het oosten van de Penedès regio. De wijngaarden worden beschermd tegen de koude noordelijke winden door Montserrat, een bergmassief dat ook nog eens zorgt voor een waanzinnig uitzicht.

Elk jaar maakt dit wijnhuis in de Penedès andere wijnen. Geen jaargang is hetzelfde. Je hebt namelijk niet alles zelf in de hand met organische wijnbouw. Het is aan de wijnmaker om elk jaar weer het best mogelijke te produceren. Wat mij betreft een heel mooi uitgangspunt. Én niks leuker dan meerdere jaargangen naast elkaar proeven om de verschillen te ontdekken.

Een stukje geschiedenis

Mas Comtal lag vroeger op een heel strategische plek, op een kruispunt van twee wegen. Dieren werden over deze route vervoerd en tevens was het de hoofdweg van Rome naar Zuid-Spanje. Het huis zelf is al duizenden jaren oud. Vroeger was het een ‘mutatio’. Dat is een rustplaats en een plek waar reizigers met hun paarden terecht konden voor water, voedsel, eventuele reparaties aan karren en andersoortige zorg. Ook kon men hier tijdens het reizen terecht om te schuilen. Een boog in het huis is een overblijfsel van 2000 jaar geleden.

Vroeger verkocht de familie alle druiven aan de drie grote coöperaties in de Penedès:

  • Codorníu
  • Freixenet
  • García Carrion

In de jaren ’80 besloot de grootvader van Marta dat het anders moest. Met het verkopen van druiven viel bijna niets meer te verdienen. Een kilo druiven levert tegenwoordig zo’n 23 cent op. Maar dan was je er nog niet. Als de coöperaties namelijk besloten dat het verbouwen voortaan anders moest, bijvoorbeeld biologisch, had je je daaraan te houden. De extra kosten die je hiervoor moest maken, waren voor eigen rekening.

In 1993 ging het roer om. De familie ging zelf weer wijnen maken. Door de lage opbrengst uit de verkoop van druiven is het ontzettend moeilijk om als wijnboer te investeren en zelf weer wijnen te gaan maken. Om die reden verkoopt Mas Comtal momenteel nog zo’n 20 tot 25% van de druiven. Van de overige druiven worden eigen wijnen gemaakt. De wens is om in de toekomst weer 100% eigen wijnen te maken en niets meer te verkopen.

Mijn persoonlijke favorieten

Na een rondleiding door de wijngaarden was het tijd om te proeven. We schoven aan bij een tafel op het zonnige terras en begonnen met een proeverij van verschillende xarel·lo wijnen. Ongelooflijk dat 100% dezelfde druif toch voor een compleet verschillende wijnen kan zorgen.

Ik moet toegeven dat xarel·lo niet mijn favoriete druif is, maar toch kon ik de Antistiana Xarel·lo niet laten liggen. Gemaakt van druivenstokken van 50 tot 80 jaar oud, is dit de allereerste batch van deze Antistiana Xarel·lo wijn bestaande uit zo’n 2.800 flessen. Deze wijn ga ik binnenkort combineren met een lekker gerecht, want daar is ‘ie perfect voor.

Overigens ben ik sowieso heel enthousiast over de hele Antistiana wijnen. Zo zijn er ook nog de Antistiana Incrocio Manzoni en de Antistiana Cabernet Franc. Deze eerste is gemaakt van een wel heel bijzondere druif, de Incrocio Manzoni. De druif is gecreëerd door professor Luigi Manzoni in Italië en ontstaan uit een Riesling Renano en een Pinot Blanc. Heel complex en aromatisch, maar tegelijkertijd ook een frisse wijn die je nog jaren kunt bewaren. Van de Cabernet Franc moet je houden, maar ik vind hem in ieder geval top. Behalve met gegrild vlees, schijnt dit ook een topcombi te zijn met chocolade. Dat moet ik echter nog proberen.

Naast deze Antistiana wijnen maakt Mas Comtal naar mijn mening ook de beste rosé ever! De Pizzicato is een lichtroze wijn gemaakt van de Muscat druif en heeft een heel licht bubbeltje, welke je alleen voelt op je tong. Een jonge wijn die ik zelf vooral heel lekker vind op een zomerse dag in de tuin. Absoluut geen bewaarwijn, daar ben ik laatst ook achter gekomen toen ik nog een fles uit 2015 vond die ik vergeten was (oeps).

Mijn laatste favoriet van Mas Comtal is de Petrea. Tijdens mijn eerdere bezoek aan dit wijnhuis in de Penedès in 2016 kocht ik hiervan één fles. Het was mijn een van mijn duurste wijnaankopen van dat moment, zo’n 25 euro voor een fles. Tevens een echte bewaarwijn, dus ik heb deze begin van dit jaar pas geopend. Toen wist ik inmiddels ook al dat ik terug zou gaan naar Mas Comtal, dus geen reden om de fles langer te bewaren dan nodig 😉 De wijn doet me denken aan bloemkool. In positieve zin uiteraard. Echt waanzinnig deze wijn!

Mas Comtal maakte voorheen enkel een Petrea wijn van 100% Chardonnay. Tegenwoordig maakt men echter ook een rode variant van 100% Merlot, geplant in 1982. Deze wijnen worden enkel in beperkte oplage gemaakt in de beste jaren en zijn fantastische begeleiders bij een mooie maaltijd. En ik had geluk. Van de witte wijn waren nog slechts een paar flessen over. Deze heb ik dus snel gekocht. Ook heb ik drie flessen merlot mee naar huis genomen. Ik kan niet wachten om de eerste open te trekken.