
Mas Champart | Wijnhuis in de Languedoc | Saint-Chinian
Een lange rit over smalle en hobbelige bergweggetjes. Een slang die vlak voor onze auto kronkelend de weg oversteekt. Het was een stukje rijden (en even schrikken!), maar dan heb je ook wat. Zo bezochten we afgelopen zomer tijdens onze reis door de Languedoc Mas Champart, een wijnhuis in Saint-Chinian. En wat ben ik blij dat ik nog kennis heb mogen maken met de gepassioneerde Isabelle en Matthieu Champart. Ze hebben namelijk recent laten weten dat 2020 hun laatste vintage is. Ze zijn op leeftijd en stoppen daarom na 40 jaar met wijnmaken. Het werk wordt overgenomen door een jonger team met Nicolas Gaignon aan het roer.
Waar ligt het wijngebied Saint-Chinian?
Saint-Chinian ligt een half uurtje boven de stad Béziers en beslaat zo’n 3100 hectare. De wijngaarden liggen in een vrij groot gebied op een hoogte tussen 100 en 300 meter boven zeeniveau. De zomers in Saint-Chinian zijn warm en droog. Het regent hier zelden. En als het al regent, is dat in de lente of in de herfst. De gemiddelde jaartemperatuur is hier zo’n 14°C.
Het landschap is heuvelachtig en ruig met veel variatie in terroir. Het gebied wordt gescheiden door de Orb en de zijrivier de Vernazobres. Saint-Chinian is daardoor te verdelen in een noordelijk en zuidelijk deel. In het noorden bestaat de bodem vooral uit leisteen (schist) en zandsteen. Deze bodem kan moeilijk water vasthouden. De wijnstokken moeten zich dan ook aanpassen aan de droogte. In het zuiden bestaat de bodem vooral uit klei en kalksteen. De wijnen uit het noordelijke deel zijn over het algemeen heel expressief en fruitig. Terwijl de wijnen uit het zuidelijke deel wat ronder, eleganter en wat minder zwaar zijn.
Sinds 1982 heeft Saint-Chinian een AOC status
De rode en rosé wijnen uit Saint-Chinian hebben sinds 1982 een AOC status. AOC staat voor Appellation d’Origine Controlée, oftewel een Franse kwaliteitscontrole op landbouwproducten. Er worden dan eisen gesteld aan het productiegebied, het aantal aangeplante wijnstokken, het minimum percentage alcohol, de maximale opbrengst, de methode van wijnmaken en het etiket. Saint-Chinian is een van de oudste appellaties van de Languedoc, samen met de naastgelegen appellatie Faugères. Tevens is het de vierde appelatie van de Languedoc als we kijken naar het volume. De witte wijnen uit Saint-Chinian hebben in 2005 de AOC-status gekregen. Ook mogen specifiek de twee dorpen Berlou en Roquebrun sinds 2005 hun naam toevoegen aan de appellatie Saint-Chinian.
Behalve de hierboven beschreven eisen, zijn niet alle soorten druiven toegestaan om in aanmerking te komen voor de AOC vermelding. Zo zijn toegestane druiven voor rode en rosé wijnen in Saint-Chinian de carignan, cinsault, grenache, lledoner pelut, mourvèdre en syrah. De toegestane druiven voor witte wijnen van AOC Saint-Chinian zijn grenache blanc, marsanne, roussanne en vermentino. De grenache blanc is hierbij ook echt verplicht in elke witte wijn en de toevoeging moet minstens 30% zijn.

Wijnen van Mas Champart hebben elk een eigen identiteit
In 1976 starten Isabelle en Matthieu Champart hun wijnavontuur met de aankoop van Mas Champart. In het begin verkochten ze hun druiven aan de plaatselijke coöperatie, maar sinds 1988 bottelen ze hun eigen wijnen. Deze wijnen vielen direct in de smaak en Mas Champart is daarmee zo’n beetje de norm geworden van de appelatie Saint-Chinian. Totaal bezitten ze 16 hectare aan wijngaarden, welke op een hoogte liggen tussen 210 en 300 meter boven zeeniveau. Hiervan gaat 4 hectare nog altijd naar de coöperatie. Van de overige 12 hectare maken ze zelf wijnen onder eigen label. Matthieu richt zich op het werk in de wijngaarden en Isabelle maakt de wijnen. Ze vormen zo een perfect team.
Het mooie aan dit wijnhuis in Saint-Chinian vind ik dat de wijnen van Mas Champart ieder een heel eigen identiteit hebben. Dit heeft te maken de grote diversiteit aan bodemsoorten en het samenvoegen van verschillende percelen voor extra complexiteit. Ook is hier bewust de keuze gemaakt om niet alle wijnen volgens de AOC standaarden te maken. Zo verbouwen ze hier ook cabernet franc en de witte druif terret, welke beide niet zijn toegestaan onder de AOC. Wel groeien deze druiven op een terroir met AOC classificatie, het mag alleen niet op de fles vermeld worden.
Tijd om de wijnen te proeven
Isabelle laat ons een rosé, twee witte wijnen en vier rode wijnen proeven. Alhoewel ik niet per se een rosé liefhebber ben, ben ik positief verrast door de rosé van dit domein. Droog en fruitig, en mooi te combineren met spicy food. De eerste witte wijn die we proeven is de IGP Pays d’Oc Blanc, gemaakt van 70% terret en 30% grenache gris. Van de terret druif had ik nog niet eerder gehoord, maar ik vind hem wel interessant. De druif komt vrijwel alleen voor in het zuiden van Frankrijk en is vooral mooi te combineren met de Aziatische keuken. Hierna proeven we de Saint-Chinian Blanc, een blend van 6 verschillende druivenrassen. Het is een frisse en mineralige wijn met aroma’s van perzik, die me ook wel goed bevalt.
Als liefhebber van cabernet franc, ben ik meteen enthousiast als ik de IGP Pays d’Oc Rouge proef. Een blend van 95% cabernet franc, aangevuld met syrah. Een ronde en toegankelijke wijn, met het stallige van de cabernet franc. Heerlijk! De Saint-Chinian Cote d’Arbo spreekt mij iets minder aan. Een blend van vijf druivenrassen met veel frisheid, wat fruitige en kruidige aroma’s. De Saint-Chinian Causse de Bousquet daarentegen vind ik top! Doordat de wijn voornamelijk van syrah gemaakt is, springt het pepertje er wel echt uit. En de afsluiter van de proeverij was een knaller, namelijk de Saint-Chinian Clos de la Simonette. Deze blend van mourvèdre, grenache en carignan was nog jong, maar je proeft de potentie. In de neus een beetje rozengeur, fruit en kruiden. Een krachtige wijn die nog jaren kan liggen en het dan goed zal doen in een wijnspijs combinatie.


Je begrijpt dat wij uiteraard ook bij dit wijnhuis weg reden met een aantal doosjes wijn achterin de auto. Terug in ons vakantiehuis aangekomen, ontdekte ik nog een verrassing. We hebben namelijk één fles meegekregen zonder etiket. Nog altijd heb ik geen idee welke wijn dit is en ik durf deze dan ook niet zomaar tussendoor open te trekken. Als het zo ver is, deel ik het natuurlijk direct met jullie op mijn Instagram account. Ontzettend jammer dat Isabelle en Matthieu Champart stoppen met wijnmaken, maar als je de kans hebt om een wijn van hen te proeven kan ik het je zeker aanraden.