Blog

HomeOp je bordLunch bij Restaurant De Burgemeester
Bonbón van Tanzania chocolade gevuld met ganzenlever, rabarber & rode biet

Lunch bij Restaurant De Burgemeester

Na een hele tijd niet uit eten te zijn geweest in verband met de corona maatregelen, werd het weer de hoogste tijd! Samen met Diederik heb ik laatst op een zondag genoten van een heerlijke lunch bij Restaurant De Burgemeester.

Restaurant De Burgemeester vind je op een prachtige locatie midden in Linschoten, in het voormalig raadhuis. Het restaurant, dat al jaren een Michelin ster bezit, wordt gerund door chef-kok Sander Spruijt en gastvrouw Anne Spruijt. Precies een jaar geleden is het restaurant volledig gerestyled. Vóór de verbouwing heb ik hier ook al eens gegeten. Toen vond ik het restaurant een behoorlijk kille uitstraling hebben. Daar is nu echter niets meer van over! Het restaurant straalt heel veel warmte uit met de mooie houten vloer en het vele houtgebruik op de wanden. Er is zelfs een ruimte met alleen maar wijnkurken op de muur. De kurken werken geluiddempend en deze kamer is dus de ideale plek als je met een wat grotere groep uit eten gaat.

Diederik en ik gingen lunchen op een warme zondagmiddag en kregen een fijn tafeltje toegewezen in de serre. We kozen voor het 5-gangenmenu met bijpassende wijnen. Overigens ga ik zelf altijd voor een BOB arrangement, zodat ik ook bij de laatste gangen nog goed kan blijven proeven 😉

Het menu werd vooraf gegaan door een aantal heerlijke amuses. Zo kregen we een tortilla bereiding van bruchetta en een döner kebab van knolselderij, gelakt met Medina kruiden. Beide amuses waren heerlijk, maar vooral de kebab was echt een verrassing. Deze werd ook nog eens bijzonder geserveerd op een tafel barbecue.

Naast de amuses kwam er nog een schatkistje op tafel. Hierin vonden we een schatkaart met daarop de favorieten van de chef uit de zee. We hadden wel zin in wat fruits de mer, dus ik ging voor de oester met groene tomaat, geitenyoghurt en haringkuit. Diederik koos voor de king crab taco met citrus gel en bergamot. Mooi gepresenteerd op elementen uit de zee en erg lekker met een glas bubbels erbij. Alvast een top begin van onze lunch bij Restaurant De Burgemeester!

Na al dat lekkers waren we dan eindelijk toegekomen aan de eerste gang. Een ravioli van koolrabi met ceviche van zeebaars, een crème van citroen, garum (Latijnse vissaus), kaviaar van olijf en een tartaar van aubergine. Ook bovenop de auberginepuree lag een heerlijk stukje zeebaars.

Bij dit gerecht dronken we een glas Maria Saudade Vinho Verde. Een heel lichte en superfrisse wijn uit Portugal gemaakt van de Portugese druivenrassen alvarinho, loureiro en trajadura. Je ruikt citrus en veel tropisch fruit, zoals passievrucht en lychee. Ook heeft de wijn een heel fijn bubbeltje, wat kenmerkend is voor vinho verde. Echt een wijn waar ik blij van wordt. Deze zou overigens ook prima doorgaan als aperitiefwijn.

De tweede gang was prachtig. Letterlijk een bord met een gouden randje. Het gerecht was een bonbon van Tanzania chocolade gevuld met ganzenlever, rabarber en rode biet. En natuurlijk de gouden details op de bonbon niet te vergeten!

Hierbij werd een bijzondere wijn geschonken, namelijk een versterkte wijn uit Zuid-Frankrijk. Deze wijn heb ik al eens eerder gedronken, maar toen werd deze geschonken als een dessertwijn. Nu kwam de wijn dus al bij de tweede gang op tafel. Door de rijping van 17 jaar in houten vaten is de wijn amberkleurig en heeft deze veel diepgang. Je herkent hierin aroma’s van noten, vijgen, tabak en koffie. Mooie complexe wijn die goed past bij dit gerecht.  

De derde gang bestond uit een prachtig stukje tarbot met Schotse paling, dashi gemaakt van paling, knolselderij gegaard in appelstroop en aardappel kaantjes. Dit was echt ultiem genieten!

We dronken hierbij de Clos Mont Blanc Unic 2018 van Bodegas Concavins. Meteen ook mijn favoriete wijn van de hele lunch! Een intense chardonnay uit Spanje met wat rokerige tonen. Door de houtrijping herken je in deze wijn ook aroma’s van vanille en boter. Een fantastische wijnspijs combinatie!

Na meerdere visgerechten kwam het hoofgerecht op tafel: duif en croûte met eendenlever, polenta, een bitterbal van duif, jus van duif, een crème van schorseneren, wat tuinboontjes en truffel. Ook dit gerecht was weer perfect bereid.

Voor de eerste keer kwam er een rode wijn op tafel, namelijk de Caringole Rouge van Domaine La Croix Belle. Een wijn gemaakt van syrah, merlot en carignan uit de Languedoc in het zuiden van Frankrijk. Deze zwoele wijn is mooi in balans en past met de aroma’s van zwart fruit en specerijen weer heel goed bij het gerecht.

Hoofdgerecht restaurant De Burgemeester - Duif en croûte met eendenlever

Aan al het moois komt een einde, zo ook aan onze lunch. We eindigden het menu met ijs van jalapeño, komkommer, mescal, ananas en crème caramel. Ook hier dronken we uiteraard nog een mooie bijpassende wijn bij. Dat werd de Brauneberg Juffer Riesling Auslese van Weingut Boujong uit de Moezel in Duitsland. Licht in alcohol met 7,5% en wederom een mooie aanvulling op het dessert.

We sloten onze lunch bij Restaurant De Burgemeester af met een lekkere espresso en wat friandises. Wat hebben we genoten van de heerlijke gerechten, maar ook zeker van de wijnen. Stuk voor stuk waren het perfecte wijnspijs combinaties en dat kan ik erg waarderen. Ook elk gerecht wordt gepresenteerd als een schilderijtje. Hier is duidelijk over elk detail nagedacht. Wij komen zeker terug!

No Comments

POST A COMMENT