Blog

HomeIn je glasProefnotitie Joseph Phelps | Fogdog 2011 | Sonoma Coast
Proefnotitie Joseph Phelps | Fogdog 2011

Proefnotitie Joseph Phelps | Fogdog 2011 | Sonoma Coast

Laatst dronk ik deze Fogdog pinot noir van wijnhuis Joseph Phelps. Een wijn uit 2011 uit Sonoma Coast, Californië. Tot een paar jaar geleden dronk ik eigenlijk weinig pinot noir, mijn voorkeur lag toen bij de wat zwaardere Spaanse rode wijnen. De laatste jaren ben ik echter steeds meer waardering gaan krijgen voor pinot noir. Vooral het aardse in deze druif spreekt mij heel erg aan. Deze Fogdog van biologisch geteelde druiven is echt waanzinnig!

De wijn is robijnrood van kleur en wat troebel in het glas door de ouderdom. In de neus zeer vol met aroma’s van rood fruit en paddestoelen, maar tevens ruik ik wat specerijen. Ook in de mond een explosie van rood fruit. Ik proefde met name veel kersen, bramen en frambozen. En eiken niet te vergeten, verkregen door een zorgvuldige houtrijping van 14 maanden op 35% nieuwe en 65% oude Frans eikenhouten vaten. De wijn is complex, mooi in balans en heeft een lange afdronk.

De naam Fogdog heeft trouwens te maken met de veel voorkomende mist in de regio van de wijngaarden van Joseph Phelps, vlakbij de Stille Oceaan. Fogdog staat voor het verschijnsel dat je bij zware mist opeens een streepje blauwe lucht kunt zien. De mist, de wind en het wat koelere klimaat zorgt er voor dat de wijnen enigszins doen denken aan de Bourgogne. 

Lekker bij

Rood vlees, wild en gevogelte (maar ik dronk hem lekker op de bank met wat kaas en droge worst!).

Waar te koop?

Heb je op basis van mijn proefnotitie ook zin gekregen in deze wijn van Joseph Phelps? Deze Fogdog wijn is in Nederland erg moeilijk te vinden. De enige webshop die de wijn momenteel verkoopt is Wineday. Je koopt deze wijn hier voor € 44,95 per fles.