Blog

HomeWijn op reisDomaine Jean-Baptiste Senat | Wijnhuis in de Languedoc | Minervois
Mijn bezoek aan Domaine Senat - wijnhuis Minervois

Domaine Jean-Baptiste Senat | Wijnhuis in de Languedoc | Minervois

Afgelopen zomer was ik samen met Diederik op vakantie in de Languedoc. Zoals altijd stond ook deze vakantie volledig in het teken van eten en drinken. Tijdens een lunch bij La Table Lionel Giraud (overigens écht een aanrader dit restaurant!) in Narbonne werden we verrast door één van de wijnen uit het arrangement. Dat was de Ornicar, een rode wijn van Domaine Jean-Baptiste Senat. Aangezien dit wijnhuis op maar 20 minuten afstand van ons vakantiehuisje lag, moesten we natuurlijk een kijkje gaan nemen bij dit wijnhuis in de Minervois.

Van Parijs naar de Minervois

Jean-Baptiste is een heel vriendelijke man, die absoluut niet overkomt als een verkoper. Ook zijn vrouw Charlotte kwam even met kennismaken tijdens ons bezoek. Dat was alvast een fijn welkom! Samen runnen ze sinds 1995 het wijndomein. Na in Parijs te hebben gewoond, besloten ze de stad vanaf dat moment achter zich te laten en te verhuizen naar Trausse. Het wijnhuis ligt in dit kleine dorp in de Minervois en ze bezitten ongeveer 15 hectare aan wijngaarden. Jean-Baptiste nam iemand in dienst die hem het vak leerde en in 1996 waren zijn eerste wijnen al een feit. Jean-Baptiste is nu verantwoordelijk voor de wijngaarden en de kelder, terwijl Charlotte zich bezig houdt met de commerciële en administratieve zaken. Ze genieten volop van het eenvoudige leven op het platteland, waarbij ze met de seizoenen kunnen leven en veel bijzondere mensen ontmoeten.

Jean-Baptiste vertelt ons dat veel domeinen in de regio hun wijnen willen exporteren. Hij is echter het meest blij als zijn wijnen lokaal bij restaurants op de kaart staan. Precies hoe wij hem ook op het spoor zijn gekomen!

Tijdens ons bezoek mochten we op een trapje klimmen om van boven in een van de wijnvaten te kijken. Hierin lagen de eerste geoogste druiven van het seizoen. Volledige trossen. Deze trossen druiven laat hij 12 tot 15 dagen in de vaten liggen, inclusief steeltjes. De steeltjes zorgen voor wat bitterheid in de wijn. Na die periode worden de druiven geperst en start het rijpingsproces.

Alles op de natuurlijke manier

Jean-Baptiste werkt volgens de macération carbonique methode (in het Nederlands: koolzuurgasweking). Dit is een manier om een soepele rode wijn te maken vol kleur en fruit, maar met weinig tannines. Hoe werkt dat dan precies?

Na het handmatig oogsten van de hele trossen druiven gaan deze in een rvs of kunststof tank (waar we in hebben mogen gluren). De volle tank met druiventrossen wordt vervolgens afgesloten en hier wordt koolzuur (CO2) bij gepompt. Het koolzuur gaat tussen de druiventrossen zitten, waardoor alle zuurstof uit de tank verdwijnt. Onderin de tank begint het gisten, waarbij alcohol en koolzuurgas vrijkomen. Het verdere verloop van de gisting wordt onderdrukt, omdat voor een alcoholische gisting altijd wat zuurstof nodig is. Vervolgens start de koolzuurgasweking, wat bij dit wijnhuis in de Minervois dus zo’n 12 tot 15 dagen duurt. Na deze periode worden de druiven geperst en worden de schillen van het sap gescheiden. Na vergisting van het sap houden we een rode wijn over met veel kleur, veel fruitaroma’s en weinig tannines.

Jean-Baptiste Senat werkt helemaal volgens oude traditionele methoden, want dat is waar hij in gelooft. In de wijngaard maakte hij daarom al snel de keuze voor biologische teelt. De wijnen worden verbouwd met respect voor de natuur en volgens de regels van de biologische landbouw (gecertificeerd door Ecocert). In de kelder kiest Jean-Baptiste voor zo min mogelijk interventie. Hij is geen man van de nieuwste technieken. Zo zie je bij moderne technieken ook bijna nooit meer dat steeltjes meegisten, maar dat vindt hij minder lekker.

Ook houdt Jean-Baptiste zich niet teveel bezig met meten en analyseren. Alles wil hij op de meest natuurlijke manier tot stand laten komen. Ook het bottelen. Dit is best bijzonder en had ik zelf nooit eerder gehoord. Zo laat hij de wijn op een natuurlijke manier in de flessen lopen. Hij gebruikt hiervoor geen drukpomp, wat veel andere wijnmakers wel doen.

Wijnen met frisheid en subtiliteit

Bij dit wijnhuis kom je alleen mediterrane druivenrassen tegen. Verder staat deze wijnmaker voor frisheid in zijn wijnen. Houttonen moeten licht en subtiel zijn en vooral niet overheersen.

We proefden hier 1 witte wijn en 4 rode wijnen. En ik moet toegeven; ál de wijnen hebben een bepaalde frisheid en je kan niet om het fruit heen.

De witte wijn Aux amis de ma soeur is gemaakt van grenache blanc en grenache gris. De wijn is heel fris met citrustonen. Wat mij betreft perfect als aperitief. Van de rode wijnen vond ik vooral La nine en Ornicar erg lekker. La Nine is een typische blend uit de Languedoc. Voor mij echt een fruitbommetje. Zoveel rood fruit in je glas, maar toch is het geheel niet te zoet. Ornicar is echt een gastronomische wijn. Rond, vol fruit, meer complex en een beetje aards. Heel goed in een pairing te gebruiken bij een lekker stuk vlees.

Als verrassing kregen we nog een fles Amalgame wijn mee naar huis. Deze rode wijn komt van een perceel waar allerlei soorten druivenrassen door elkaar groeien. Veel natuurlijk dan dit gaat het niet worden!