Blog

HomeWijn op reisEen bezoek aan Domaine Olivier Pithon | Roussillon
Bezoek aan wijnhuis Olivier Pithon in de Roussillon

Een bezoek aan Domaine Olivier Pithon | Roussillon

Al twee keer bezocht ik Domaine Olivier Pithon, in 2020 en afgelopen zomer. Het is nu dan ook de hoogste tijd voor een blog over dit wijnhuis in het zuidelijkste stukje van Frankrijk.

Côtes Catalanes IGP

Domaine Olivier Pithon ligt in Calce, vlakbij Rivesaltes dat bekend staat om de versterkte zoete Franse dessertwijn. Dit is het zuidelijkste stukje van Frankrijk, tegen de grens van Spanje aan. Dit wijngebied heet dan ook de ‘Côtes Catalanes’ en je hebt het gevoel dat je al met één voet in Spanje staat. Totaal bezit men hier 22 hectare aan wijngaarden, waarvan ze afgelopen jaar 2 hectare extra hebben aangeplant. De productie is ongeveer 50.000 flessen per jaar. Tijdens ons bezoek begin september was de oogst net afgerond. In 2022 zijn ze op 1 augustus al gestart met oogsten en dat is de vroegste oogst ooit. Normaal starten ze hier rond half augustus met de oogst, maar vanwege het warme weer moest dat nu eerder. Ondanks de vroege oogst verwachten ze dat dit een goed wijnjaar gaat worden!

Bij Olivier Pithon maken ze het liefst 6 verschillende wijnen per jaar; 3 witte en 3 rode wijnen. Ze zijn een klein wijnhuis en willen focus aanbrengen om zo goed mogelijke wijnen te kunnen produceren. Om te kunnen focussen kiezen ze er hier dus heel bewust voor om slechts 6 verschillende wijnen te maken.

P’tit Pithon

Bij Olivier Pithon maken ze niet alleen wijnen van eigen druiven, maar ook een aantal wijnen in samenwerking met 5 andere producenten. Dit zijn de P’tit Pithon wijnen. De producenten die hieraan meewerken komen uit de regio en werken allemaal organisch, net als bij Domaine Olivier Pithon. Ze houden zich enkel bezig met de productie van wijndruiven en hiervan worden wijnen gemaakt die lekker zijn voor alledag. Fruitig, rond en toegankelijk. De wijngaarden liggen op zo’n 300 meter hoogte en daarom vind je altijd frisheid in deze wijnen. Jaarlijks worden er ongeveer 100.000 flessen geproduceerd van de P’tit Pithon wijnen.

De witte Mon P’tit Pithon is gemaakt van 50% macabeo en 50% grenache. De wijn heeft 7 maanden gerijpt in rvs en bezit een mooie frisheid en aciditeit. Een heerlijke wijn om met vrienden te drinken of op het terras. Wij bestelden deze wijn dan ook diezelfde avond nog tijdens een etentje bij een restaurant in ons dorp.

De rode Mon P’tit Pithon heeft 7 à 8 maanden gerijpt op beton en in inox. Gemaakt van syrah, mourvédre en grenache is dit ook een mooie toegankelijke wijn voor elke dag.

Laïs

De Laïs wijnen zijn het visitekaartje van dit domein en dragen de naam van de koe van dit wijnhuis. Helaas is de koe vorig jaar overleden, maar Laïs heeft hier 25 jaar geleefd. Haar mest werd gebruikt voor het bemesten van de grond en Laïs hielp mee bij het omspitten van de aarde. Je ziet deze bijzondere koe, een Jersey, nog altijd terug op het etiket van de Laïs wijnen.

De witte Laïs is dit jaar voor het eerst niet gefilterd en dat bevalt goed! Het plan is om dit voor alle wijnen door te voeren, want filteren vinden ze hier niet nodig én zo gaan er niet onnodig smaken verloren. Een heerlijke blend van macabeo, grenache blanc en grenache gris, voor 50% gerijpt in oude barriques. Een wijn die je ook heel lang kunt bewaren, waarschijnlijk zo’n 20 jaar. Dat gaan de 2 flessen die wij hiervan kochten echter niet redden vermoed ik.

De rode Laïs is gemaakt van grenache, carignan en mourvèdre en heeft 20 maanden gerijpt op beton en hout. Ook deze wijn is heel lang te bewaren. Een prachtige wijn waarvan we ook maar 2 flesjes mee naar huis hebben meegenomen.

D18 & Le Pilou: de twee topwijnen

De laatste twee wijnen die we hebben geproefd zijn de twee toppers van Olivier Pithon: de witte D18 en de rode Le Pilou. De druiven voor deze wijnen zijn met de hand geplukt en ze hebben al een lange opvoeding achter de rug.

D18 is pas in maart van dit jaar gebotteld en heeft daarna nog 6 maanden moeten liggen. Wij proeven deze wijn dus als één van de eersten. De wijn is nog heel jong en eigenlijk zou je deze niet voor 2023 moeten openen. Toch proef je de potentie van deze wijn, gemaakt van 50% grenache blanc en 50% grenache gris.

Le Pilou is gemaakt van 100% carignan en heeft 18 maanden gerijpt op hout. Ook deze wijn is pas in maart gebotteld en eigenlijk nog wat te jong om te drinken. De wijnstokken zijn 125 jaar oud en hier zijn slechts 2.500 flessen van gemaakt.

We moeten nog even wachten voor we het kunnen drinken, maar ik ben heel benieuwd naar de ontwikkeling van deze flessen. Het wijnhuis Olivier Pithon kan ik je in ieder geval aanraden. Maak wel van tevoren even een afspraak, zodat ze voldoende tijd voor je hebben. Alleen de rit er naar toe is al de moeite waard!

Veel van de wijnen van Olivier Pithon zijn ook in Nederland te koop bij Pieksman Wijnen.