
Domaine Les Aurelles | Wijnhuis in de Languedoc | Pézenas
Basile Saint-Germain, eigenaar van Domaine Les Aurelles, is de meest analytische wijnmaker die ik heb ontmoet en dat maakt hem bijzonder. Hij heeft ervaring opgedaan bij Château Latour in Pauillac (Bordeaux) en nog enkele jaren gewerkt bij het Cognachuis van de familie van zijn vrouw. In 1995 besloten Basile en zijn vrouw Caroline een aantal wijngaarden te kopen in de Languedoc. En met succes! Sinds 2017 heeft Domaine Les Aurelles maar liefst 3 sterren in la Revue du Vin de France, dé wijngids van Frankrijk. En dat is uniek! Het gebeurt af en toe dat een wijndomein uit het niets 3 sterren behaalt (de hoogste notering), maar meestal gaan hier meerdere generaties overheen. Niet in het geval van Domaine Les Aurelles. We waren dan ook erg blij dat Basile tijd voor ons vrij wilde maken om ons zijn kelder te laten zien en zijn wijnen te laten proeven.
Alleen de rijpste druiven worden geplukt
Domaine Les Aurelles ligt in Nizas, een klein dorpje in de buurt van Pézenas in de Languedoc. Het domein bezit zo’n 9 hectare aan wijngaarden, verspreid over verschillende percelen op de terrashellingen in de omgeving. De bodem van bestaat uit grote rolkeien (galets roulés) en basaltsteen. Basalt zorgt voor een mooi mineraliteit in de wijnen. Er heerst hier een mediterraan klimaat, maar dit wordt getemperd door de nabijheid van het Centraal Massief met haar gebergten en hoogvlakten. De druiven behouden hierdoor frisheid en dat is een belangrijk element in de wijnen van Les Aurelles. Oogsten doet men hier met de hand en elke wijnstok wordt op verschillende momenten gecheckt op rijpe druiven. Alleen de rijpste en mooiste druiven worden geplukt. Hierdoor zijn de rendementen laag (maximaal 20 hl per hectare). Na het plukken vindt er ook weer een strenge selectie van de druiven plaats voordat de vinificatie begint.
Als je binnenkomt in de wijnkelder bij Domaine Les Aurelles valt meteen iets op. Alles is hier namelijk keurig opgeruimd en schoon gemaakt. Je kan bijna van de vloer eten 🙂 Dat Basile hier waarde aan hecht, blijkt ook wel uit zijn verhaal. Deze stenen bioklimatische kelder is gebouwd in 2001 en dit is volgens analyses die hij heeft laten uitvoeren de beste omgeving voor het laten rijpen van de wijnen.
Wat ik zelf opvallend vond was dat Basile vertelde dat hij voor rode wijnen alleen maar gebruik maakt van RVS tanks voor de vinificatie en wijnopvoeding. Hij wil geen hout meer gebruiken voor rode wijnen, om zo puur mogelijke wijnen te kunnen produceren. Het lijkt bijna wel een trend, want ik heb het in deze regio al van meer wijnmakers gehoord, waaronder Catherine Roque van Mas d’Alezon. Voor witte wijn gebruikt Basile soms nog wel hout. Dit zijn dan echter de wat grotere eikenhouten vaten van 350 of 600 liter die zo niet teveel smaak afgeven aan de wijn. Vervolgens blijven de wijnen nog een aantal jaren bij Domaine Les Aurelles in de kelder liggen, voordat ze op de markt komen. Basile geeft zijn flessen pas vrij als hij vindt dat de wijnen perfect in balans zijn. Het genieten van de wijn kan na aankoop dan ook direct beginnen!
Alle wijnen worden nauwkeurig geanalyseerd
Basile legt de lat hoog, heel hoog! Hij wil alleen het allerbeste voor zijn wijnen. Biodynamische wijnbouw is niet voldoende. Hij grijpt tijdens het hele proces van wijnmaken zo min mogelijk in. Dus geen meststoffen of bestijdingsmiddelen in de wijngaarden, maar ook geen onnodig gebruik van sulfiet tijdens de vinificatie. Wat Domaine Les Aurelles onderscheidt van andere wijnhuizen is dat Basile al zijn wijnen laat analyseren op sporen van onder andere pesticiden, fungiciden en herbiciden. Hiervoor werkt hij al sinds 2013 samen met Margarethe Chapelle van Oenocristal, de enige persoon in Frankrijk die dit soort analyses kan maken. Dit is zeker niet verplicht, maar Basile wil er 100% zeker van zijn dat zijn wijnen vrij zijn van dergelijke stoffen. Dat is namelijk waar hij voor staat: zo puur mogelijke wijnen maken!


De wijnen: Solen & Aurel
Basile laat ons twee rode wijnen en één witte wijn proeven. De rode Solen en de rode Aurel. De Solen is gemaakt van 60% carignan en 40% grenache. De Aurel is gemaakt van 85% mourvèdre en 15% grenache. Beide fantastische wijnen met dat vleugje frisheid. De Aurel heeft vergeleken met de Solen net wat meer geconcentreerd fruit, zoals bramen en zwarte kersen. Vervolgens proeven we de witte Aurel van 100% roussanne en WAUW, kippenvel! Rijk, warm, complex en zeer gastronomisch.
Eerlijk is eerlijk, de wijnen zijn hier niet voordelig. Zo liggen de prijzen tussen de 40 en 90 euro per fles. Maar je krijgt er dan ook wel wat bijzonders voor terug. Basile is er namelijk van overtuigd dat zijn wijnen na opening nog lange tijd drinkbaar zijn of zelfs beter worden door de zuurstof. En dat maak je niet vaak mee! De witte wijn die we hier hebben geproefd stond al een week open, maar dat was absoluut niet te merken. Ik kon het niet laten en heb voor thuis dan ook beide rode wijnen gekocht. Nog even wat jaartjes wachten en dan ga ik hiervan genieten. Kijk er nu al naar uit!
Heb ik je nieuwsgierig gemaakt? Je hoeft voor deze wijnen niet helemaal naar Frankrijk toe te reizen. Ze zijn namelijk ook gewoon in Nederland te koop bij Vojacek Wijnen.