
Domaine Gardiés | wijnhuis in de Roussillon
Na maandenlange droogte vielen er eind augustus voor het eerst weer wat regendruppels in het zuiden van Frankrijk. De wijnboeren (en wijngaarden) in deze regio snakten naar wat vocht. Waar wij als Nederlanders afgelopen zomer een beetje baalden van de eerste regenachtige dag tijdens onze vakantie, zo blij waren ze bij Domaine Gardiés, een wijnhuis in de Roussillon.
Je waant je hier in Spanje
De Roussillon streek ligt in het uiterste zuiden van Frankrijk, in de buurt van de stad Perpignan en vlakbij de Spaanse grens. Roussillon ligt dan wel in Frankrijk, maar je waant je hier eigenlijk meer in Spanje dan in Frankrijk. Deze regio noemen we daarom ook wel Frans-Catalonië. In de jaren ’70 van de vorige eeuw werd in de Roussillon regio voornamelijk wijn gemaakt voor de Franse markt. De kwaliteit was niet al te best. Met de sterke dalende afzet in Frankrijk moest de regio zichzelf opnieuw uitvinden. Dat is gelukt! Nu maken de wijnboeren in deze regio veel wijn van een hoog niveau volgens moderne technieken.
Mijn bezoek aan Domaine Gardiés
Domaine Gardiés bezit in totaal zo’n 50 hectare aan wijngaarden. In harmonie leven met de ruige en wilde natuur, dat is de filosofie van Domaine Gardiés. Er wordt hier volledig organisch en biodynamisch gewerkt, wat zorgt voor heel verfijnde wijnen waarin je ook echt het terroir proeft. Leuk weetje is dat ze het terroir van elke wijn vervolgens weer proberen te laten zien op de etiketten van de wijnen. De wijnen zijn afkomstig uit de dorpjes Vingrau (met een bodem van kalk en klei) en Espira de L’Agly (met een bodem van leisteen). Inmiddels staat alweer de 8e generatie van de familie aan het roer van dit wijnhuis in de Roussillon.
Tot voor kort maakte dit domein voornamelijk krachtige en complexe rode wijnen. Ze merken echter dat mensen steeds vaker zijn gaan vragen om witte wijnen. Nu maken ze bij Domaine Gardiés daarom zo’n 60% rode wijnen en 40% witte wijnen.
Na een korte tour langs een wijngaard en door de hal waar de wijnen worden gemaakt, was het tijd voor een uitgebreide proeverij. Wat als eerste opvalt voor we aan de tasting begonnen, zijn de wijnglazen! Alle wijnen schenkt men hier in hoge grote wijnglazen van het merk Zalto. Waanzinnig mooie glazen en extreem dun. Drinkt wel echt fantastisch, dus deze glazen staan nu op mijn wishlist!




De witte wijnen
We proeven vier witte wijnen; van eenvoudig naar complex. Te beginnen met de Les Glacières. Een mooie blend van grenache blanc, roussanne en macabeo. Een frisse wijn met vrij veel zuren en best wel appelig. De naam van de roussanne druif komt trouwens van ‘rougir’, wat blozen betekent. Pluk je deze druif namelijk één dag te laat? Dan is de druif helemaal verkleurd. Ze zeggen dat de druif dan een blush heeft gekregen.
Vervolgens drinken we Je cherche le ciel, wat letterlijk ‘I’m looking for the sky’ betekent. Dit is een natuurwijn van 100% grenache gris (een druif waar ik hiervoor nog nooit van had gehoord). Van deze wijn zijn slechts 900 flessen gemaakt en aangezien het een natuurwijn betreft kun je deze het best binnen drie jaar opdrinken. Hele interessante wijn met een mooi bittertje aan het einde.
De Clos des vignes is de derde wijn, welke is gemaakt van grenache blanc en grenache gris. Een frisse en wat complexere wijn met wederom wat aroma’s van appel. De wijn heeft 12 maanden houtrijping gehad en is gastronomisch erg mooi.
We eindigen met de Les vignes de mon père. En hoe leuk is dit? ‘Mon père’, oftewel de man des huizes, kiest elk jaar een ander plot met andere druiven. Hier wordt vervolgens de wijn van gemaakt. Elk jaar is de Les vignes de mon père dus een compleet andere wijn dan het jaar ervoor. Wij proefden de variant bestaande uit 100% carignan, welke net gebotteld was. Nog jong, maar vol romig en boterig. Als we deze wijn een tijdje bewaren, zullen we waarschijnlijk meer kruiden gaan herkennen, zoals rozemarijn, venkel en tijm. Ook de zuren zullen na verloop van tijd wat afnemen.

De rode wijnen
We proeven vijf rode wijnen, te beginnen met Les Millères. Een toegankelijke blend van grenache noir, syrah, carignan en mourvèdre. Deze wijn lust ik wel elke dag! Niet te ingewikkeld. Gewoon een heerlijke wijn om lekker op de bank te drinken. Deze wijn is overigens ook goed in Nederland verkrijgbaar.
Ook van blauwe druiven is een natuurwijn gemaakt: Je cherche le ciel. Een mooie blend van mourvèdre met een klein beetje carignan. Wat deze wijn extra bijzonder maakt? Hij is gemaakt in betonnen vaten. Daarnaast bestaan de blends van dit wijnhuis in de Roussillon altijd uit druiven van dezelfde percelen. Druiven van verschillende percelen worden hier nooit met elkaar gemengd. De witte variant van deze natuurwijn sprak mij overigens meer aan dan deze rode wijn. Ik vond deze wijn iets te fruitig.
De derde wijn is de Clos des vignes. Wederom een blend. Dit keer van grenache noir en carignan, 18 maanden gerijpt in grote houten vaten. Hele mooie wijn die zowel fruitig als kruidig is. Ook een lekker pepertje in de neus. Heel vol en krachtig.
Wijn nummer vier, La Torre, is gemaakt van mourvèdre en carignan. Een echte bewaarwijn met zwart fruit en een vleugje vanille. Bij een wildgerecht is dit een perfecte match!
We eindigen onze proeverij met Les falaises (’the cliffs’). Deze wijn is wel heel bijzonder! Hiervoor zijn namelijk alleen maar hele oude druiven gebruikt. De wijn bestaat uit meer dan 100 jaar oude carignan en syrah, en 60 jaar oude grenache. Ontzettend lekker met ook hier aroma’s van zwart rijp fruit en kruiden. Verder zachte tannines en de wijn blijft lekker lang hangen. Wat een knaller om de proeverij mee af te sluiten! Zeker een aanrader om dit wijnhuis in de Roussillon te bezoeken als je in deze regio bent.