Blog

HomeWijn op reisDomaine de la Mordorée | wijnhuis in de Rhône
Domaine de la Mordorée met wijnmaker

Domaine de la Mordorée | wijnhuis in de Rhône

In het zuidoosten van Frankrijk vind je de wijnstreek Côtes du Rhône, of op z’n Nederlands de Rhônevallei genoemd. Tijdens onze vakantie naar Spanje maakten we een tussenstop in Frankrijk en bezochten een wijnhuis in de zuidelijke Rhône.

De Rhônestreek is smal en langgerekt (zo’n 200 km) en wordt onderverdeeld in een noordelijk en zuidelijk deel. Het noordelijk deel met zijn steile hellingen begint net onder de stad Lyon bij Vienne en loopt door tot aan Valence. Hier start de zuidelijke Rhône en dit gebied loopt door tot aan de Middellandse zee. Doordat we hier met zo’n langgerekt gebied te maken hebben, zie je bij Côtes du Rhône wijnen grote verschillen in kleur, smaak en het productieproces.

Maar eerst nog even wat meer over de zuidelijke Rhône. Zo’n 80% van alle Rhône wijnen is namelijk afkomstig uit dit zuidelijke deel. Het landschap in het zuidelijke gedeelte van de Rhône is schraler en wijnmakers krijgen hier te maken met de harde mistral wind. Om de wijnstokken tegen deze wind te beschermen, worden ze vaak langs draden gespannen. Verder hebben wijnmakers in dit gebied te maken met hete zomers en milde winters.

Domaine de la Mordorée wijnhuis in de Rhône

Lirac, here we come

In Nederland had ik me al verdiept in de wijnregio. Châteauneuf-du-Pape is een heel bekende appelatie in de Rhône. Hier worden prachtige wijnen gemaakt, maar de kwaliteit staat helaas lang niet altijd meer in verhouding tot de prijs. We besloten daarom om een bezoekje te brengen aan Lirac, het buurdorp van Châteauneuf-du-Pape.

Uiteraard zijn er de nodige verschillen tussen Châteauneuf-du-Pape en Lirac, maar Châteauneuf-du-Pape is niet per definitie de winnaar. Wat rode Lirac bijzonder maakt ten opzichte van rode Châteauneuf-du-Pape, maar ook ten opzichte van Gigondas, is frisheid. Dit wordt veroorzaakt doordat de wijngaarden in Lirac net iets hoger liggen, wat extra frisheid aan de wijnen geeft. Er wordt zelfs wel eens gefluisterd dat Lirac het nieuwe Châteauneuf-du-Pape gaat worden. Of dat zo is weet ik niet, maar wie weet komen we daar nog eens achter!

Een bijzonder wijnhuis in de Rhône

Het familiedomein Domaine de la Mordorée is in 1986 opgericht door Francis Delorme en zijn zoon Christophe. Dit wijnhuis in de Rhône bezit momenteel ongeveer 58 hectare aan wijngaarden, verdeeld over 38 percelen in 8 dorpen. Het domein is ideaal gelegen op het kruispunt van de Provence en de Languedoc.

Toen Christophe het domein van zijn vader overnam is hij gestopt met het gebruik van pesticiden en kunstmest. Er wordt nu volledig organisch gewerkt. De opbrengsten worden bewust omlaag gebracht en er ligt meer focus op het vinificatieproces. Domaine de la Mordorée behoorde met deze nieuwe manier van werken al snel tot de beste wijnhuizen van de regio. Robert Parker noemt het zelf een van de beste wijndomeinen ter wereld. In 2015 is de gepassioneerde Christophe Delorme plotseling overleden. Zijn vrouw Madeleine en zijn dochter Ambre zetten het werk van Christophe voort.

Een kippenvel momentje

Bij aankomst werden we ontvangen door Morgan. Eerst werkte hij in de financiële sector, maar daar voelde hij zich niet op zijn plek. Op een dag dronk hij samen met zijn oom een glas Romanée-Conti. Dit vond hij zó bijzonder, dat hij besloot zijn leven om te gooien. Hij wilde de wijnwereld in! Hier verdient in de wijnwereld dan wel minder geld vergeleken met zijn baan in de financiële sector, maar hij krijgt er zoveel meer voor terug.

“Wijn is emotie!”

Morgan liet ons verschillende wijnen proeven; wit, rosé en rood. Zelfs een rode wijn uit 1999, die hij toevallig de dag ervoor had geopend. Kippenvel! Het was lastig om niet alles mee naar huis te nemen, maar we gingen uiteindelijk voor rood! We kozen de Lirac rouge ‘La Dame Rousse’ en de Lirac rouge ‘La Reine des Bois’. Deze eerste is een blend van grenache en syrah. Een donkerrode en krachtige wijn vol rood fruit en met wat kruiden, zoals laurier en kaneel. In de tweede wijn ruik ik vooral donkerder fruit, zoals bramen en zwarte bessen. Ook herken ik aroma’s van koffie en tabak. Behalve grenache en syrah, is hier trouwens ook wat mourvèdre aan toegevoegd. Deze wijn gaan we echt bewaren voor bijzondere momenten. Deze kan namelijk zeker nog 8 tot 10 jaar bewaard blijven!

Waarom die vogel op het etiket?

Op de etiketten van verschillende wijnen van dit huis zie je een vogel. Dat is de houtsnip! Meneer Delorme was namelijk gepassioneerd vogelaar en verliefd op de prachtige houtsnip. Hij was een liefhebber van jagen. Maar de houtsnip, die was bijna niet te vangen! Je was een echte held als je deze bijzondere vogel had geschoten. Het symbool van Domaine de la Mordorée is zo nog altijd een mooie herinnering aan de oprichter van dit wijnhuis in de Rhône.

Wat kan ik nog meer vertellen over dit domein? Ik kan je eigenlijk alleen maar aanraden om dit domein te onthouden voor als je ook eens richting de Rhône gaat! En kun je niet wachten? Wijnkoperij Okhuysen verkoopt ook een behoorlijk aantal wijnen van dit domein!