Blog

HomeWijn op reisWijntour bij Domaine de la Dourbie | Languedoc, Hérault
Oeno-tour Domaine de la Dourbie

Wijntour bij Domaine de la Dourbie | Languedoc, Hérault

Per toeval kwamen we afgelopen zomer terecht bij Domaine de la Dourbie. Wat een geluk! Na al een aantal weken in Frankrijk te hebben doorgebracht, zaten we qua wijninkoop wel aan ons maximum. We gaan met de auto op vakantie, maar ook die heeft nou eenmaal maar een bepaalde capaciteit 🙂 Toen er een droge maar zwaarbewolkte dag werd voorspeld, besloten we daarom een leuke activiteit te gaan doen. Na wat zoekwerk op Airbnb kozen we voor de interactieve Oeno-Tour bij Domaine de la Dourbie!

 

Struinend door de wijngaarden met een tablet

Bij de Oeno-Tour krijg je een tablet mee vanuit het wijndomein en vervolgens volg je zelf een rondleiding over het wijnhuis. Je volgt bordjes en bezoekt op die manier 10 verschillende locaties, zoals de wijnkelder, de opslagruimte en de wijngaarden. Op de tablet is per locatie een video te bekijken met meer informatie over de plek waar je je op dat moment bevindt. Tevens leer je zo veel over de verschillende bodemsoorten en druivenrassen. En dat in filmpjes van slechts een paar minuten. Totaal hebben wij er zo’n 1 tot 1,5 uur over gedaan om de tour te lopen en alle video’s te bekijken. De tour eindigt met een proeverij in het proeflokaal van Domaine de la Dourbie.

 

 

Een modern wijnhuis in Hérault

Domaine de la Dourbie ligt in het Zuid-Franse departement Hérault en bestaat al heel lang, sinds 1781. Vanaf 2003 is het domein in handen van de familie Serin en zij hebben het omgetoverd tot een modern wijnhuis met 32 hectare aan wijngaarden. Sinds 2009 is het wijnhuis zelfs volledig biologisch, want het beschermen van flora en fauna vinden ze hier enorm belangrijk. Dat ze hier biologisch werken zie je ook terug in de hoeveelheid sulfiet in de wijnen. Een normale wijn mag meer dan 150 mg sulfiet per liter bevatten. Bij een biologische wijn moet de hoeveelheid sulfiet minder zijn dan 150 mg/liter. Bij Domaine de la Dourbie gaan ze nog een stapje verder en zit er slechts een minimale hoeveelheid van 20-60 mg/liter sulfiet in de wijn.

 

Wijn en tarwe worden afgewisseld

Wat ik zelf nooit eerder had gezien en wat ik dan ook bijzonder vond aan Domaine de la Dourbie is dat ze hier werken met het afwisselen van gewassen. Zo beschikken ze naast wijngaarden ook over tarwevelden. Een deel van het land van dit domein is beplant met tarwe, voordat ze op dat land weer wijnstokken gaan planten. Door niet direct na het verwijderen van oude wijnstokken weer nieuwe wijnstokken te planten, zijn problemen met parasieten in de toekomst te voorkomen. Het duurt zo’n 2 tot 3 jaar voordat opnieuw een wijngaard kan worden aangelegd.

Gebruikte houten vaten voor het rijpen van de wijn

Zijn de druiven rijp om te plukken? Dan gebeurt dat hier voornamelijk met de hand. Na het plukken vindt er nogmaals een selectie plaats om zo alleen de mooiste druiven over te houden. Deze worden ontsteeld, geperst en gaan voor 15 tot 25 dagen het fermentatieproces in. De fermentatie gebeurt hier, afhankelijk van het type wijn, in rvs tanks, in betonnen cuves of in houten vaten. Als het fermentatieproces klaar is, begint de rijping. Voor het rijpen van de wijnen worden hier enkel gebruikte houten vaten gebruikt. Op die manier komen er geen of heel weinig houttonen in de wijnen terecht. En dan… wachten tot de wijnen klaar zijn om te drinken!

Tasting time

Na afloop van onze interactieve wijntour kregen we dus een wijnproeverij. Superleuk om na het krijgen van alle informatie over het domein, de wijngaarden en de druiven ook nog te mogen proeven. Ook was dit het ideale moment om vragen te stellen die we nog hadden na het zien van de video’s tijdens de tour. Ondanks dat we tijdens onze reis al veel wijnen hadden ingeslagen, zijn ook nog heel wat wijnen van Domaine de la Dourbie mee naar huis gegaan. Vooral van de witte wijnen was ik erg onder de indruk en die hebben ook een enorm bewaarpotentieel. Deze zijn niet allemaal in Nederland te koop. Gelukkig is wel de Marius Blanc te koop in Nederland, gemaakt van roussanne en terret. Mijn favoriete rode wijn is de Joseph, gemaakt van 100% carignan en deze is ook online te bestellen. Bij het zien van de etikketen van deze wijnen, met heel veel bloemetjes, word je al blij. En dan mag het proeven nog beginnen. Aanrader deze tour en dit wijnhuis!