Blog

HomeOp je bordDiner bij Restaurant De Vlindertuin
Restaurant De Vlindertuin - zeeduivelstaart, doperwt, snijboon, zoethout en een saus van kerrie

Diner bij Restaurant De Vlindertuin

Restaurant De Vlindertuin ligt in Zuidlaren. Een dorpje in het uiterste noorden van Drenthe, tegen Groningen aan. Hier worden gerechten uit de Franse keuken geserveerd, onder leiding van chefkok Jilt en gastvrouw Froukje Cazemier. Sinds 2008 voert dit restaurant al een Michelinster.

Bij aankomst bij restaurant De Vlindertuin werden we warm welkom geheten en kregen we een mooi tafeltje op het terras toegewezen. Het restaurant is gevestigd in een prachtige sfeervolle boerderij met rieten kap. Voor het terras ligt een klein parkje met hoge bomen, wat zorgt voor een mooi uitzicht. Er loopt echter ook een drukke weg vlakbij, waardoor je op het terras helaas wel de auto’s voorbij hoort rijden.

Op het terras genoten we van de amuses, waaronder kroepoek met pekingeend, een masalacracker met crème van paprika en zure bom, harissa met pompoen en citroen, chips van zoethout met knoflookmayonaise en rode biet met wasabi en kruidnagelkaas. Ook kwam de menukaart op tafel, waarbij onze keuze snel gemaakt was. We gingen voor het 6-gangen Menu Compleet, oftewel 6 gangen inclusief bijpassende wijnen (halve glazen), water en koffie met friandises.

De eerste gang bestond uit krab, rode mul, tomaat, sereh en limoen. De combinatie van met name de sereh en de vis is subliem. De tomaat en limoen geven het gerecht een frisse toets. We dronken hierbij een heerlijke riesling uit de Duitse Moezel, de Riesling Edition 9 van wijnhuis Grans-Fassian. Een mineralige wijn met mooie zuren en citrus-, appel- en perziktonen.

We gaan verder met een tweede visgerecht, namelijk kabeljauw met koolrabi, lavas, zoete aardappel en beurre blanc. Hierbij dronken we Rijk’s Touch of Oak, een Zuid-Afrikaanse chenin blanc. Een klein deel van de wijn heeft 12 maanden gerijpt op gebruikt Frans eiken, waardoor de wijn een vleugje hout heeft. Een rijke en romige wijn met overrijp fruit, die perfect aansluit bij de beurre blanc in dit gerecht.

De derde gang is een gerecht van zeeduivelstaart, doperwt, snijboon, zoethout en een saus van kerrie. De kerrie en zoethout vragen om een zorgvuldig gekozen wijn. De witte Bourgogne die we hierbij dronken is de Louis Jadot Couvent des Jacobins chardonnay en deze past perfect. De wijn is deels vergist en gerijpt op eiken, deels op staal en heeft tonen van citrus, peer, perzik, hout en wat boter. Vooral het boterige van de wijn combineert heel mooi bij zoethout en kerrie. Erg lekker gerecht en mooie wijnspijs combinatie!

Gang 4 is wat mij betreft echt comfortfood! Fettuccini met eekhoorntjesbrood, cantharellen, een schuim van parmezaanse kaas en kalfsjus. Een mooi robuust gerecht wat door de kalfsjus misschien een tikje te winters is, aangezien we hier midden in zomer dineren. De geschonken rosé (MiP Rose Classic uit de Provence) was erg lekker, maar misschien had een lichte rode wijn als dolcette beter gepast. Ondanks dat ga ik deze rosé zeker onthouden, want hier drink ik thuis graag een glaasje van op een lekkerse zomerse dag.

Het hoofdgerecht was echt top! Kalfswang met zwezerik, knolselderij en truffel. Need I say more?! De kalfswang is een dag lang gegaard in kalfsbouillon. Samen met de zwezerik vormt dit gerecht een geweldige smaakcombinatie. Ook bij dit gerecht een fantastische wijn, namelijk de Monti Garbi Valpolicella Ripasso Superiore 2017. Een volle, warme en kruidige rode wijn en doet denken aan een kleine Amarone. Complex met veel rijp rood fruit, een beetje hout en lange afdronk. Heerlijk!

We eindigden de avond met een frisse afsluiter van aardbei, rabarber, yoghurt en ijs van sinaasappel. Het ijs van sinaasappel combineert perfect met het frisse van rabarber en het zoete van aardbei. Daarbij dronken we de rijke dessertwijn Moscatel de Setúbal van Casa Ermelinda Freitas. De tonen van honing, sinaasappel en rozijntjes sluiten ook bij deze laatste gang weer prachtig aan bij het nagerecht.

We hebben bij Restaurant De Vlindertuin van een fantastisch diner genoten. De start met de hapjes en amuses was niet direct overtuigend, maar de daaropvolgende gerechten des te meer. Uitstekende wijnspijs combinaties, goede toelichting op de wijnen en gerechten die staan als een huis. De keuken is Frans, technisch en met respect voor de ingrediënten. De gerechten zijn teruggebracht tot de essentie. Wat mij betreft is dit restaurant echt een dikke aanrader!

No Comments

POST A COMMENT