Blog

HomeWijn op reisBanyuls wijnen proeven bij Oiseau Rebelle | Roussillon
Banyuls wijnen bij Oiseau Rebelle proeven

Banyuls wijnen proeven bij Oiseau Rebelle | Roussillon

Banyuls wijnen; een bekende naam in de wijnwereld, maar wat voor wijnen maken ze nu eigenlijk in Banyuls? Er staan voor mij dit jaar geen wijntripjes meer op de planning en ik kan dan ook met zekerheid zeggen dat Guido van Oiseau Rebelle de meest bijzondere wijnmaker is die ik dit jaar heb ontmoet! Guido en Melanie Hube hebben hun leven volledig omgegooid toen ze in 2014 vanuit Duitsland verhuisden naar Banyuls om zich daar te richten op wijnmaken. Dit was het begin van OISEAU REBELLE.

Begin september waren we in de Roussillon en we belden om een afspraak te maken bij Oiseau Rebelle. Ondanks de drukke oogstperiode maakte Guido tijd om ons uitgebreid te vertellen over zijn wijnen. En om te proeven natuurlijk. Wat een fantastische beleving! Het is geen eenvoudige weg geweest om te komen waar ze nu zijn. Het zijn vooral jaren geweest met hoge investeringen en weinig opbrengsten. Ook de lockdowns vanwege de pandemie hebben het niet makkelijk gemaakt. Toch zijn ze hier altijd in hun producten blijven geloven en dat is maar goed ook.

Een nieuw leven in Banyuls

Oiseau Rebelle betekent letterlijk vertaald ‘rebelse vogel’. En dat rebelse past goed bij dit wijnhuis. Guido maakt de wijnen namelijk geheel volgens zijn eigen filosofie. Zoals hij vindt dat het goed is. Voordat Guido en Melanie zich met hun kinderen vestigden in Banyuls, werkte Guido jarenlang als trainer van sommeliers bij Duitse sommelierscholen en hij had een wijnwinkel in Berlijn. Hij proefde wel 3000 wijnen per jaar en heeft meer dan duizend mensen opgeleid. Op een gegeven moment was hij dat echter zat. Dat was het moment waarop hij op zoek ging naar een eigen wijndomein.

Guido wilde op basis van zijn eigen ideeën over wijnmaken aan de slag en genieten van het mediterrane leven. Banyuls heeft volgens hem één van de beste terroirs ter wereld. Hier moest het gaan gebeuren! Opvallend is dat Guido en Melanie op dat moment nog geen enkele ervaring hadden met wijnmaken. Door heel veel te vragen aan andere wijnboeren hebben ze zich het vak eigen gemaakt. Leren door te doen!

Na het opstarten van het domein in 2014, hebben ze besloten om vanaf 2015 biologisch te gaan werken. In 2018 was de eerste oogst met biologische certificering (‘ecocert’). Alle werkzaamheden doen ze hier met de hand, en dan bedoel ik letterlijk alles. Van het opbouwen van muren van de wijngaard-terrassen tot het wieden van onkruid. De wijngaarden zijn hier ook veel te steil voor machines. En dat snap ik helemaal, want wij hebben de dag na ons bezoek de wijngaarden beklommen en dat was heel pittig! Je krijgt er overigens wel adembenemende uitzichten over Banyuls voor terug! Met zo’n 8 hectare aan wijngaarden produceren Guido en Melanie hier nu een paar duizend flessen wijn per jaar.

Uitzicht over Banyuls en de wijngaarden

Banyuls wijnen in zwarte flessen

De wijnen van Oiseau Rebelle zijn onder te verdelen in instapwijnen (het voelt eigenlijk niet oké om dit woord te gebruiken, want zelfs deze wijnen zijn al top!), de P’tit Rebelle wijnen en de topwijnen. In alle wijnen vind je een hoge mate van mineraliteit.

Zoals ik al eerder schreef, maken ze bij Oiseau Rebelle zijn Banyuls wijnen op geheel eigen wijze. Precies zoals zij vinden dat de wijnen het beste tot hun recht komen. Dit perfectionisme komt ook terug in de keuze voor de kurken en de wijnflessen. De kurken, afkomstig uit Portugal, worden per stuk gecheckt op defecten. Dit kost ongeveer 40 seconden per kurk en daarmee komen de kosten uit op zo’n € 1,20 tot € 1,80 per kurk. Wat verder direct opvalt aan alle wijnen van Oiseau Rebelle is dat de topwijnen in zwarte flessen zitten. Of eigenlijk, flessen met een zwarte coating. Er is op deze manier geen enkel lichtcontact, want licht heeft volgens Guido na 10 minuten al een (nadelige) invloed op de wijn. Het ziet er dus niet alleen heel bijzonder en luxueus uit, maar het is ook nog eens beter voor de wijn.

Instapwijnen Oiseau Rebelle en bodemsoorten

Eén van de ‘instapwijnen’ is de Muscat, gemaakt van de grote Muscat d’Alexandrie druiven. Deze druiven komen niet uit Banyuls, maar uit de regio Calce. Ik schreef overigens al eerder een blog over Olivier Pithon, een ander wijnhuis in Calce. Waarom de druiven van deze Muscat van Oiseau Rebelle uit Calce komen, is omdat Guido de druiven heeft geruild met een andere wijnmaker. De druiven zijn direct geperst en hebben geen schilcontact gehad (wat ze bij de eigen druiven overigens wel altijd doen). Een heerlijke witte wijn met kruiden, wat exotisch fruit en licht vegetaal. De rode ‘instapwijn’ is een syrah, ook uit de regio Calce. Deze wijn is nog heel jong en heeft vier dagen schilcontact gehad. Waarschijnlijk gaat dit een heel mooi glas worden, maar hier is nog wat meer tijd voor nodig.

De P’tit Rebelle wijnen

Van de P’tit Rebelle wijnen hebben we vijf verschillende soorten geproefd. We begonnen met de Grand M-ox, waarbij ‘M-ox’ staat voor ‘muscat oxidative’. Oftewel een wijn van zijn eigen Muscat d’Alexandrie druiven, welke bewust een vorm van oxidatie heeft ondergaan. Daarnaast is er 11 maanden schilcontact geweest. Van deze wijn zijn slechts 106 flessen gebotteld. Fantastisch te combineren met Aziatisch eten. De volgende wijn uit deze lijn is de P’tit Rebelle Flor. Wat deze wijn bijzonder maakt is dat het geen jaartal heeft. De wijn is namelijk gemaakt van grenache gris en grenache blanc uit 2020, grenache noir uit 2018 en muscat uit 2021. Wederom een heerlijke wijn die na het openen nog zeker een aantal weken te bewaren is. Mooi te combineren met kazen, charcuterie, paella of gegratineerde oesters met kaas. We proefden vervolgens de P’tit Rebelle Clangrengris 2017, gemaakt van voornamelijk grenache gris en een beetje grenache blanc. De druiven groeien samen en worden ook samen gefermenteerd. Hierbij is er 12 maanden schilcontact. Het is een wijn waar geen pers aan te pas komt, maar waarbij de druiven uitdruppelen. Anders zou de wijn veel te bitter worden.

Er zijn ook nog een tweetal rode P’tit Rebelle wijnen. Allereerst de P’tit Rebelle Clangrenourvèdre. Zoals uit de naam al af te leiden, gemaakt van grenache en mourvèdre. Een wijn met 24 maanden schilcontact en uitdruppelen van de druiven. Na het uitdruppelen gaat de wijn eerst in stalen tanks en vervolgens in oude barriques. Een wijn met een ontzettend lange finish, complex en een beetje vlezig. Wat mij betreft echt een winterse wijn met aroma’s van overrijp fruit, koffie en wat rokerig. Zal ook perfect matchen met wild of een stoofschotel. De laatste P’tit Rebelle wijn is de Grand’ourvèdre, gemaakt van 100% mourvèdre. Hiervan zijn slechts 150 flessen gebotteld en de wijn heeft geen houtrijping gehad. Een wijn met veel structuur en aroma’s van drop en zoethout.

Top Banyuls wijnen met bijzondere namen

Ten slotte de topwijnen en dat waren er nogal wat. Om te beginnen de XRS, wat refereert naar xeres (sherry). Deze wijn doet dan ook echt aan sherry denken. Gemaakt van grenache gris en grenache blanc met 18 maanden schilcontact. Eerst gaat de wijn in stalen tanks en daarna in halfvolle barriques. Deze zijn bewust slechts halfvol, voor genoeg lucht en de ontwikkeling van flor. Deze wijn zorgde bij ons voor kippenvel. Werkelijk top! We proefden ook de VVNT (vivant), die 40% schilcontact heeft gehad. Deze wijn is met de voeten geperst en heeft maar liefst 37 maanden rijping gehad in stalen tanks. Je proeft heel rijp fruit, kruiden en wat abrikoos.

We stappen hierna over naar een witte wijn van rode druiven, namelijk 100% grenache noir. Hiervan is de BRMTH 2015 (vermouth) gemaakt, welke zeer geschikt is om te gebruiken in cocktails. Het etiket is nauwelijks te zien, want deze wordt pas goed zichtbaar onder UV-licht. De MTRNR (matière noir) 2016 dankt zijn naam aan de donkere kleur en omdat het de avonden in een mum van tijd opslokt. Deze wijn met 9 maanden schilcontact is gemaakt van 100% grenache noir en heeft 5 jaar rijping gehad in stalen tanks. De wijn is afgelopen zomer pas gebotteld en heeft 17% alcohol. We sloten af met de CRBR 2016, vernoemd naar Cerbère, een dorpje net onder Banyuls en tevens de mythische driekoppige hond, die de hel bewaakt. De druiven van deze dessertwijn worden eind oktober pas geoogst, waardoor ze extreem veel suiker bevatten (meer dan is toegestaan volgens de richtlijnen van de appellatie Banyuls). Bij het proeven zou je nooit verwachten dat hier inderdaad zó veel suiker in zit. De wijn heeft het nodig. Fantastisch glas die ik binnenkort thuis nog eens ga naproeven.

Volledig assortiment Banyuls wijnen van Oiseau Rebelle

Wat een feestje was het om de wijnen van Oiseau Rebelle te mogen proeven! In Nederland zijn de wijnen helaas (nog) niet goed verkrijgbaar. Hopelijk komt daar in de toekomst verandering in. Wat mij betreft in ieder geval een dikke aanrader om dit wijnhuis te bezoeken als je écht mooie Banyuls wijnen wilt proeven.