
Alles over wijnland Roemenië
Niet zo bekend als wijnland, maar toch wordt er al eeuwenlang wijn verbouwd in Roemenië. Er is de laatste jaren flink geïnvesteerd en gemoderniseerd in de Roemeense wijnbouw, waardoor de kwaliteit van wijnen uit Roemenië steeds beter is geworden. Toen ik een proefpakket met Roemeense wijnen kreeg thuisgestuurd van Baccum Spirits, leek me dat dan ook het ideale moment om me eens verder in dit land te verdiepen.
Een stukje geschiedenis
Als wijnland is Roemenië nog niet zo bekend als bijvoorbeeld Frankrijk, Spanje, Zuid-Afrika, Australië en Chili. Toch heeft Roemenië een eeuwenoude wijntraditie die teruggaat tot de tijd van de Grieken. Zo’n 3.000 jaar geleden introduceerden zij de wijnbouw in Dacië (het huidige Roemenië). Druivenstokken werden aangeplant aan de oevers van de Zwarte Zee en inmiddels heeft de wijnbouw zich over het hele land verspreid.
Wat ik nooit heb geweten is dat Roemenië lange tijd de op vier na grootste leverancier van Europese wijn is geweest. Met de val van het Sovjetrijk aan het begin van de jaren ’90 vielen de traditionele afzetgebieden in Oost-Europa weg. De wijngaarden in Roemenië werden vervolgens grondig geherstructureerd. Alleen wijngaarden die wijnen van voldoende kwaliteit leverden, mochten blijven bestaan. Zij kregen steun van de Europese Unie en soms ook van westerse investeerders. Dit maakt de wijnbouw ook meteen een bijzondere sector. Het is namelijk vrijwel de enige bedrijfstak die het voor elkaar wist te krijgen om geld te ontvangen vanuit de Europese Unie. Dat geld is in wijngaarden en wijnkelders gestoken.
Sinds het einde van de vorige eeuw is de wijnbouw in Roemenië sterk in opkomst. Langzaamaan ontwikkelt Roemenië zich tot een modern wijnland. Aan het imago van Roemenië als wijnland zal zeker nog gewerkt moeten worden. Dit brengt uiteraard ook de nodige uitdagingen met zich mee ten aanzien van de export. Met de toenemende kwaliteit van de wijnen en de vele gepassioneerde wijnboeren heeft Roemenië echter veel potentie!
Welke druiven vind je in wijnland Roemenië?
Wijnbouw komt in heel Roemenië voor. Je vindt hier veel internationaal bekende druivenrassen, zoals sauvignon blanc, pinot gris, chardonnay, merlot, cabertnet sauvignon en pinot noir. Daarnaast vind je in Roemenië een aantal inheemse druivenrassen, zoals de witte druif fetească albă en de rode druif fetească neagră. Zo’n 70% van de wijnen in Roemenië is wit, gevolgd door rood en een heel kleine beetje rosé. Witte wijnen vind je vooral in het noorden, rode wijnen in het zuiden van het land.
De Roemeense wijnen die ik heb geproefd komen uit de regio Dealu Mare, geografisch gezien op gelijke hoogte met Zuid-Frankrijk. De wijnen uit deze regio hebben een beschermde oorsprongsbenaming (BOB); oftewel een beschermde status opgenomen in de richtlijnen van de Europese Unie. De wijnstreek Dealu Mare, oftewel Grote Heuvel, ligt in het heuvelgebied van de regio Muntenia in het zuiden van Roemenië. Deze streek heeft een warm en droog klimaat. Door de warme dagen en koele nachten kunnen de druiven langzaam en grondig rijpen, wat van invloed is op de aroma’s in de wijnen. Daarnaast zorgt ook de bodem, met fossielen van schelpdieren, voor een uniek karakter van de wijnen uit Dealu Mare.

Het is zomer, dus we proeven wit & rosé
Van Baccum Spirits, exclusief importeur en distributeur van speciaal geselecteerde kwaliteitswijnen en wodka’s uit Roemenië, ontving ik een proefpakket met 6 Roemeense wijnen. Het pakket bestond uit 3 witte wijnen en 3 rosé wijnen uit de Dealu Mare regio.
Prahova Valley
Twee van de wijnen behoorden tot de Prahova Valley selectie, dit zijn de instapwijnen. Prahova valley is de vallei waardoor de rivier de Prahova stroomt. Deze rivier is verbonden met de Karpaten, oftewel het centrale berggebied van Roemenië.
De witte wijn was gemaakt van chardonnay. Ik herkende hierin aroma’s van banaan en mango. Wel wat hoog in zijn zuren, dat had van mij wat minder gemogen. Geen bijzondere wijn, maar prima voor de prijs van slechts € 6,95 per fles.
De rosé was gemaakt van de merlot druif. Voor mij persoonlijk was deze rosé echt te zoet. De wijn was heel fruitig en deed met vooral denken aan een snoepwinkel en aardbeienjam. Niet mijn ding.
Byzantium
Daarnaast ontving ik twee wijnen uit de Byzantium selectie. Iets complexer dan de Prahova Valley wijnen en met wat meer karakter. Deze wijnen worden dan ook geassocieerd met de rijkdom van de Byzantijnse geschiedenis, cultuur en waarden.
De witte wijn was een blend van sauvignon blanc, chardonnay en fetească albă. Heel leuk om zo’n onbekende druif te mogen proeven, echter jammer dat deze specifieke druif door de blend moeilijk te herkennen is. In ieder geval voor mij, als leek in de Roemeense wijnwereld. De fetească albă staat er om bekend om aan de witte wijnen complexiteit en structuur toe te voegen. Wat ik wel proef is dat deze witte wijn meer bittertonen heeft dan de andere twee witte wijnen die ik heb geproefd. Daarnaast zijn de zuren bij deze witte wijn het minst aanwezig, in vergelijking met met de andere twee witte wijnen.
De Byzantium rosé is gemaakt van de shiraz druif. Fris en bloemig tegelijkertijd. Smaakt kruidig en naar donker fruit. Ook bij deze rosé wat meer bitter, net als bij de witte variant uit deze selectie.
Colina
De laatste twee wijnen uit het proefpakket waren een witte en een rosé wijn uit de Colina selectie. Miljoenen jaren geleden werd het gebied rondom de plaats Colina Piatra Alba bedekt door de Sarmatia-zee. Dit zie je terug op het etiket met versteende schelpen van slakken en mosselen.
In de witte wijn herken ik direct iets romigs, een beetje boterig. Dat is niet gek, want deze wijn is een blend van chardonnay, viognier en wederom de Roemeense druif fetească albă. Verder mooie aroma’s van perzik en abrikoos. Deze witte wijn valt bij mij het beste in de smaak. Dit is een wijn die ik ook graag zou combineren met een mooi visgerecht of zeevruchten.
De Colina rosé wijn is gemaakt van pinot noir, een druif die ik heel graag proef. Je proeft in deze wijn direct rood fruit, maar het is niet te zoet. Een mooie zomerwijn waar ik graag wat geitenkaas bij zou eten, of garnalen van de bbq. Ook de rosé van Colina is mijn favoriet!
