Blog

HomeOp je bord5 tips voor het combineren van wijn & spijs
Wijn en spijs combineren - 5 tips

5 tips voor het combineren van wijn & spijs

Het is ontzettend lastig om de juiste wijn te kiezen bij een gerecht. Toch zijn er een aantal tips & tricks waarmee jij eenvoudig wijn en spijs kunt combineren. Hieronder lees je mijn 5 tips voor het combineren van wijnen en spijzen.

1. What grows together, goes together

Dit is voor mij persoonlijk de tip die ik het liefst toepas! Wat samen groeit, gaat ook goed samen. Zo simpel is het! Combineer dus wijnen en spijzen uit dezelfde streek. Bij een Italiaanse pasta schenk je een Italiaanse wijn. Maar beter nog, kijk je specifiek naar de regio/streek waar producten vandaan komen. Als producten uit deze streek komen, delen ze ook hetzelfde terroir. Dit zorgt ervoor dat ze natuurlijke smaken hebben die elkaar goed aanvullen. Combineer bijvoorbeeld een visgerecht met een wijn afkomstig van een wijngaard die aan de zee gelegen is. De wijn heeft dan een mooie ziltigheid, en dat past perfect bij bijvoorbeeld zeevruchten.

2. Spicy eten combineer je met een wat zoetere wijn

Eet je een pittig gerecht? De beste keuze is dan een wijn met wat zoetige tonen. Door de suiker in de wijn wordt de pittigheid van je gerecht wat getemperd. Hierdoor ontstaat meer balans in de wijn-spijs combinatie. Wijnen die het vaak goed doen in combinatie met een spicy gerecht zijn een riesling of een grüner veltliner. Persoonlijk vind ik ook een rosé vaak erg lekker bij Aziatische gerechten. Daarnaast zou je ook nog kunnen kiezen voor een wijn met een hoog alcoholpercentage en wat meer tannines. Kies je voor dit laatste, dan lijkt je gericht nog meer pit te hebben.

3. Wijn & spijs moeten overeenkomsten hebben

Deze tip is wellicht wat lastiger, maar verdient zeker een plek in deze lijst. Het is namelijk van belang om wijnen en gerechten te combineren die overeenkomsten hebben qua smaak en textuur. Uiteraard kun je van tevoren een beschrijving van de wijn doorlezen, zodat je alvast weet met wat voor wijn je te maken hebt. Begin eenvoudig. Combineer bijvoorbeeld een vol gerecht met een rijke, volle wijn. Bij een licht gerecht kies je voor een lichte wijn. Vervolgens kun je een stapje verder gaan. Je kijkt dan bijvoorbeeld naar smaaktonen. Zo is een Chardonnay perfect te combineren met een gerecht met botersaus. Beiden hebben namelijk iets boterachtigs, waardoor ze elkaar goed aanvullen. Zo versterken wijn en spijs de smaken die ze gemeen hebben.

4. Vet eten met een zure wijn

Wijnen met een hoge zuurgraad zijn vaak een goede match met vet eten. Je kunt hierbij denken aan wijnen als de sauvignon blanc of een wijn van de viura druif. Door de zuren in de wijn, worden de vette gerechten in balans gebracht. Deze tip gaat echter niet altijd op. Romig vet vormt de uitzondering op de regel. Een wijn met hoge zuurgraad gaat namelijk niet goed samen met een romige saus.

5. Bij zoet eten hoort een zoete wijn

Bij een nagerecht drink je natuurlijk ook graag een lekkere wijn. Combineer je zoet dessert met wijn, kies dan voor een wijn die minstens zo zoet is als het dessert zelf. Dit hoeft niet altijd een wijn te zijn. Een zoete sherry kan natuurlijk ook prima. Als het nagerecht zoeter is dan de wijn, dan lijkt de wijn vrij vlak van smaak. Een beetje saai zelfs. Door te kiezen voor een voldoende zoete wijn, leg je meer nadruk op de zoetheid in het dessert. Het liefst drink je een dessertwijn licht gekoeld.

Wijn en spijs combineren - 5 tips. Bij zoet eten hoort een zoete wijn.

Met bovenstaande tips heb je een basis gelegd voor het combineren van wijn & spijs. Uiteindelijk draait het echter om smaak en smaak is persoonlijk. Het is dus aan jou om uit te proberen wat je fijne wijn spijs combinaties vindt. Het belangrijkste is dat jij geniet van wat er in je glas zit!