Blog

HomeIn je glas5 Alternatieven voor champagne
5 Alternatieven voor champagne met lekkere hapjes

5 Alternatieven voor champagne

De feestdagen staan weer voor de deur! En dat betekent dat we weer op zoek moeten naar een mooie fles bubbels om open te trekken. Het eerste waar je waarschijnlijk aan denkt is champagne. Echter zijn er ook zoveel andere opties van mousserende wijnen die heel erg lekker zijn en tevens wat vriendelijker voor je portemonnee. In deze blog geef ik je vijf alternatieven voor champagne. Tijdens de bubbelproeverij die ik thuis organiseerde kwamen de volgende mousserende wijnen op tafel: prosecco, sekt, crémant, cava en een sparkling wine uit Roemenië. De mousserende wijnen die ik voor het schrijven van deze blog heb geproefd hebben een aankoopprijs tussen € 10 en € 20.

Cava als alternatief voor champagne

1. Cava: 2012 Huguet Gran Reserva Brut Nature, Finca Can Feixes

Cava is een mousserende wijn die in Spanje wordt gemaakt. Dit gebeurt vooral in de Penedès, de streek net onder Barcelona in Catalonië. Cava wordt op precies dezelfde manier gemaakt als champagne, maar met andere druivensoorten (méthode traditionnelle). Meestal wordt cava gemaakt van de lokale druiven macabeo, parellada en xarel-lo. Er mogen echter wel 15 verschillende druivensoorten worden gebruikt in cava, waaronder ook chardonnay en pinot noir.

Deze cava van Finca Can Feixes is gemaakt van macabeo, parellada en pinot noir. Het gaat hier om een Brut Nature, wat inhoudt dat er geen restsuiker aan de cava is toegevoegd. Hierdoor heb je met het meest droge type mousserende wijn te maken. Daarnaast is op het etiket te lezen dat het gaat om een Gran Reserva, wat in het geval van cava betekent dat de wijn minimaal 30 maanden heeft gerijpt. Deze bijzondere cava van Can Feixes rijpt zelfs minimaal 7 jaar (ja, je leest het goed!) op de gistcellen, wat zorgt voor meer complexiteit. Erg lekkere wijn met een verfijnde bubbel, die voor mij dan ook niet onder doet aan een champagne. Mooi complex met vooral aroma’s van citrus en brioche (door de gisten) en een lange afdronk.

Deze cava koop je voor € 17,50 bij Wijnkoperij Okhuysen.

2. Crémant: Vitteaut-Alberti Crémant de Bourgogne Cuvée Lucien Brut

In Frankrijk mag een mousserende wijn alleen de naam champagne dragen als deze ook daadwerkelijk uit de Champagne streek komt. Mousserende wijnen buiten de Champagne regio worden crémant genoemd. Verschillende regio’s maken hun eigen crémant met gebruik van lokale druiven. Ik proefde hier de variant uit de Bourgogne, oftewel een crémant de Bourgogne.

Deze crémant van Vitteaut-Alberti is gemaakt van 80% chardonnay en 20% aligoté. Het gaat hier om een Brut, waardoor deze crémant lekker droog van smaak is. Persoonlijk vind ik dit een heel toegankelijke mousserende wijn die waarschijnlijk veel mensen kunnen waarderen. Een zachte bubbel en milde smaak met aroma’s van citrus, peer, perzik en brioche brood. Zelf zou ik deze wijn vooral schenken als aperitief, al doet hij het ook goed met een gerecht van vis of schaaldieren. Zo at ik er laatst een gerechtje bij van quinoa, biet, mierikswortel en gamba’s. Heerlijke combi!

Deze crémant koop je voor € 15,30 bij Wijnhandel Verhaar.

3. Prosecco: Zanotto Rivolto Spumante Extra Dry

Prosecco is een mousserende wijn uit het noordwesten van Italië. Deze wijn wordt grotendeels gemaakt van de glera druif (minimaal 85%) en aangevuld met overige druivenrassen, zoals chardonnay en pinot bianco. Over het algemeen is prosecco heel fruitig en fris met een bloemige neus. Het grote verschil tussen prosecco en overige mousserende wijnen is het productieproces. Bij de meeste mousserende wijnen, zoals champagne en cava, vindt de tweede gisting plaats op de fles. Bij prosecco vindt de tweede gisting plaats in roestvrijstalen tanks (methode charmat genoemd). Door dit snelle en meer eenvoudige productieproces is prosecco de voordeligste bubbel om te kiezen.

Deze prosecco van Zanotto heeft een heel fijne en lichte bubbel. Het is een Extra Dry prosecco. Ondanks dat de naam anders doet vermoeden, houdt Extra Dry in dat er 12-17 gram suiker per liter aan de wijn is toegevoegd. Zelf vind ik deze wijn dan ook wat zoeter smaken. Ik herken verder aroma’s van bloesem, peer, rode appel, citrus en een beetje lychee. Zanotto bezit overigens zelf geen wijngaarden. Hij koopt alle druiven bewust in bij lokale producenten om daar deze frisse en fruitige prosecco van te maken.

Wat je lekker vindt, hangt natuurlijk af van je smaak. Voor mij persoonlijk is deze prosecco te zoet, aangezien ik echt een liefhebber ben van hele droge mousserende wijnen (Extra Brut of Brut Nature). Voor de liefhebber van een wat zoetere mousserende wijn, is dit echter een heel mooi alternatief voor champagne.

Deze prosecco koop je voor € 9,75 bij Cantina del Vino.

4. Sekt: Reichsrat von Buhl Pfalz Sekt Reserve Brut

Als je zoekt naar Duitse alternatieven voor champagne, kom je uit bij sekt. Sekt is er in twee varianten; gemaakt volgens de méthode traditionnelle (zoals champagne), of gemaakt op dezelfde manier als prosecco met een tweede gisting in een tank. Uiteraard is de eerste variant de betere van de twee, zoals ook deze sekt van Von Buhl is gemaakt. Deze mooie sekt is te danken aan wijnmaker Matthieu Kauffmann. In 2014 stapte hij over van het gerenommeerde champagnehuis Bollinger naar Von Buhl. Hier ging hij voor de sekt op dezelfde manier te werk als hij gewend was in de Champagne. Met deze prachtige bubbels als resultaat!

Deze sekt komt uit de Pflaz en is gemaakt van 80% weissburgunder en 20% chardonnay. De geur en smaak doen me beide denken aan champagne, alleen kost deze fles veel minder dan de meeste champagnes. Ik proef hierin verder nog toast en wat fruitige aroma’s. Vooral appel vind ik herkenbaar. Deze wijn heeft een verfijnde bubbel en een lange afdronk. Van alle alternatieven voor champagne uit dit artikel, is deze sekt voor mij de winnaar.

Deze sekt koop je voor € 20,45 bij Wijnhandel Verhaar.

5. Bubbels uit Roemenië: Rhein Extra Gross Imperial

Roemenië is een vrij onbekend wijnland, zeker in Nederland. Toch komen hier mooie wijnen vandaan, want de kwaliteit van wijnen uit Roemenië is de laatste jaren flink toegenomen. Je vindt in Roemenië zowel internationaal bekende druivenrassen, als ook een aantal inheemse druivenrassen. Deze mousserende wijn is gemaakt van de welbekende chardonnay druif volgens de traditionele methode, zoals bekend van champagne. Rhein Extra bestaat al meer dan 100 jaar en is daarmee een van de oudste mousserende wijnen uit Roemenië.

Deze sparkling wine uit Roemenië heeft me positief verrast! Een prima bubbel en lekker zacht van smaak. In deze licht bloemige wijn herken ik aroma’s van appel, peer, perzik, toast en rozenblaadjes. Ook proef ik een licht bittertje van citrustonen. Dus wil je eens een keer echt iets anders in je glas, dat niet zo bekend is in Nederland? Met deze bubbel zit je zeker goed tijdens de feestdagen.

Deze Roemeense bubbels koop je voor € 16,95 bij Baccum Spirits.

Welke alternatieven voor champagne kies jij?

Hopelijk geven bovenstaande alternatieven voor champagne jou meer inzicht in de verschillende mogelijkheden die er zijn. Uiteraard kun je nog altijd kiezen voor een glas champagne, maar weet dat hier ook zeker goede en betaalbare alternatieven voor bestaan.

Persoonlijk vind ik dat we in Nederland veel te weinig bubbels drinken. Volgens mij hoeven we niet te wachten tot de kerstboom staat of zelfs tot de jaarwisseling om een mooie fles open te trekken. Er is altijd wel een goed moment voor een lekker glas bubbels te bedenken. Omdat je een gezellige avond hebt met vrienden, omdat er iemand jarig is, omdat je een rotdag op je werk hebt gehad, of omdat er sushi op tafel staat (geweldige combi!).