
4 tips om wijn snel te koelen
Als we de weersvoorspellingen mogen geloven, zitten we nu aan het begin van een langdurige hittegolf. Er is grote kans op een superhittegolf. En dat is warm. Heel warm! En daar zijn we voorlopig nog niet van af. Als er iets is wat jou deze dagen van pas gaat komen, dan zijn het wel deze tips om je fles wijn snel te koelen.
Hoe vervelend is het als je denkt een lekkere fles wijn open te trekken, maar deze blijkt veel te warm? Of als je in een restaurant een glas wijn krijgt, dat net zo warm is als de buitentemperatuur? Zonde! Het is niet nodig om je wijn te warm te drinken. Het enige dat je nodig hebt is een paar minuten geduld. Met onderstaande tips koel jij jouw fles wijn binnen de kortste keren terug naar een heerlijke drinktemperatuur.
1. Leg je wijnfles in de vriezer
Uiteraard koel je je fles wijn het beste in een koelkast. Soms is daar echter geen tijd voor en moet je snel handelen. Om je fles wijn sneller koud te krijgen, kun je deze even in de vriezer leggen. Het is wel belangrijk dat je niet vergeet om je wijn na zo’n 15 minuten weer uit de vriezer te halen. Als een fles wijn te lang in de vriezer ligt, kan de fles knappen door het uitzetten van de vloeistof. Ook kan de kurk bevriezen, waarna deze lastig uit de fles te halen is. En laat dat nou precies hetgeen zijn dat je niet wilt!

2. Doe keukenpapier om de fles en zet deze in de koelkast
Een fles in de vriezer stoppen is natuurlijk niks nieuws. Soms ligt je vriezer echter vol (hier heb ik zelf vaak last van!). Dan zul je een andere oplossing moeten vinden om je wijn te koelen. Wat erg goed werkt is om een paar velletjes keukenpapier nat te maken en deze om je wijnfles te wikkelen. Vervolgens zet je de wijnfles in de koelkast en na zo’n 15 minuten is je wijn koud. Doordat je werkt met vochtig keukenepapier, wordt de kou namelijk goed herleid. Ook koel je met nat keukenpapier de wijnfles in zijn geheel, wat ook zorgt voor een extra snelle koeling.
Is 15 minuten wachten nog te lang voor je? Leg dan je met keukenpapier ingepakte fles wijn in de vriezer. Na zo’n 10 minuten is je wijn dan al ready to drink!

3. Water met ijsklontjes en zout
Geen zin of ruimte om je wijnfles in de vriezer of koelkast te leggen? Als je ijsblokjes bij de hand hebt, kun je daar ook prima mee aan de slag! Vul een wijnkoeler (of een andere bak waar een wijnfles in past) met koud water. Doe hier een flinke hoeveelheid ijsblokjes bij. Uiteraard kun je hier je wijnfles al in leggen om te koelen. Gaat dit echter niet snel genoeg? Dan is het slim om hier een paar eetlepels keukenzout aan toe te voegen! Door te roeren in het mengsel van water, ijs en zout ontstaat er een reactie waarbij het vriespunt wordt verlaagd. Als je hier je wijnfles in legt, is deze na 5 tot 10 minuten klaar om geschonken te worden!

4. Bevroren druiven in je glas
Wil je gewoon een glas wijn koelen in plaats van de hele fles? Een mooie manier is om gebruik te maken van bevroren druiven. Koop hiervoor een tros druiven en bewaar deze in de vriezer. Vervolgens kun je voor het koelen van een glas wijn een paar druifjes plukken van de tros in je vriezer en deze in je wijnglas toevoegen. Je gebruikt de druiven als het ware als ijsblokjes. Na een paar minuten is je glas wijn al koel en kan het lekker gedronken worden!
Hoe koel moet je wijn eigenlijk zijn?
Leuk die tips om je wijn te koelen, maar wat is nu eigenlijk de ideale drinktemperatuur van een glas wijn?
Er gelden een aantal vuistregels voor de juiste drinktemperatuur van wijn. Hoe frisser en fruitiger een wijn is, des te kouder je deze over het algemeen drinkt. Pas wel op, want een té koude wijn is ook niet goed. Als je witte wijn of rosé wijn namelijk te koud drinkt, dan proef je de aroma’s in de wijn niet meer. Smaak en geur gaan verloren en dat is natuurlijk zonde. Een zoete of eenvoudige witte wijn, maar ook een rosé wijn, drink je het beste tussen 6 en 10 °C.
Heb je een witte wijn die houtgerijpt is? Dan serveer je deze doorgaans iets warmer. De volle body en wat complexere aroma’s komen dan mooier uit. Drink deze wijnen tussen de 12 en 14 °C.
Ook rode wijnen worden tegenwoordig steeds vaker gekoeld gedronken. Het drinken van een rode wijn op kamertemperatuur is überhaupt al lang achterhaald. Dit gaat namelijk alleen op als jouw kamer een temperatuur heeft van ongeveer 18 °C. Krachtige rode wijnen drink je namelijk bij voorkeur tussen 17 en 19 °C. Heb je een wat lichtere rode wijn? Dan is het lekker om deze iets koeler te drinken, zo tussen de 12 en 17 °C.

Je wijn is gekoeld, maar hoe houd je deze koud?
Zelf ben ik echt fan van de wijnkoelers van KYWIE. KYWIE is een Nederlands merk uit Amsterdam en ze maken wijnkoelers van schapenvacht. Schapenvacht?! Ja echt! KYWIE staat dan ook voor Keep your Woolie en je spreekt het uit als Kiwi. We weten natuurlijk al langer dat wol isoleert en ons warm houdt. Echter zorgt wol niet alleen voor warmte, maar je kunt hierin ook een koude temperatuur isoleren. Als je dus een fles wijn (op de juiste koele temperatuur) in de KYWIE wijnkoeler stopt, blijft je wijn perfect op temperatuur. Deze warmt niet verder op. Hooguit een halve graad per uur, maar dat is natuurlijk niks.